Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDG6022-25 | GIDA TOKSİKOLOJİSİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; öğrencileri gıdalarda bulunan toksik bileşenler, bu bileşenlerin gıdalarda bulunma veya bulaşma mekanizmaları, toksisiteleri ve insan vücudundaki etkileri ile bunlarla ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirmektir.
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
1 | gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler ile bunların toksik etkilerini tanımlayabilir |
2 | gıda işleme sırasında oluşan toksik maddeler ile gıdaya dış kaynaklı bulaşabilecek toksik maddeleri tanımlayabilir |
3 | gıda katkılarının hatalı kullanımının neden olacağı toksikolojiyi değerlendirebilir |
4 | yeni gıdaların ve genetik olarak modifiye edilmiş gıdaların toksisitesini tanımlayabilir |
5 | toksikolojik değerlendirmeler ile gıda kontaminantları hakkında ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri bilir |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler ile bunların toksik etkileri, gıda işleme sırasında oluşan toksik maddeler, yeni gıda işleme teknolojilerinin toksikolojisi, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda ambalajlarında migrasyon, gıda katkılarının toksisitesi, yeni gıdalar ile genetik olarak modifiye edilmiş gıdaların toksisitesi, gıda kontaminantları ve bunlarla ilgili yasal düzenlemeler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Toksikolojide geçen temel kavramlar, toksikoloji modelleri ve toksikolojik doz tanımlayıcıları | ||
2 | Gıda kaynaklı toksiklerin etki mekanizmaları ve toksisite testleri | ||
3 | Hayvansal ve bitkisel kaynaklı doğal toksinler | ||
4 | Mikrobiyal kaynaklı toksinler | ||
5 | Gıda alerjisi ve gıda intoleransı | ||
6 | Gıda işleme sırasında oluşan toksik maddeler | ||
7 | Yeni nesil gıda işleme teknolojilerinin toksikolojik değerlendirilmesi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gıda katkılarının toksisitesi | ||
10 | Yeni gıdaların ve genetik olarak modifiye edilmiş gıdaların toksisitesi | ||
11 | Endüstriyel atıklardan kaynaklı gıda kontaminantları | ||
12 | Gıda ambalajlarından toksik madde migrasyonu | ||
13 | Pestisitler ve veteriner ilaç kalıntıları | ||
14 | Toksikolojik değerlendirmeler ile gıda kontaminantları hakkında ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler | ||
15 | Toksikolojik değerlendirmeler ile gıda kontaminantları hakkında ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler | ||
16 | Final sınavı |
1. Prof, G., Hamscher, D., Prof, P., Steinberg, D., Prof, P., Fürst, D., Grob, K.D., Prof, A., Hartwig, D., Jahnke, G.D. and Prof, M., 2020. Lebensmitteltoxilogie: Sicherheitsrelevante Stoffe in Lebensmitteln: Vorkommen, Risikobewertung, Minimierung. Behr's GmbH. 2. Macholz, R., 2010. Lebensmitteltoxikologie. Handbuch für Lebensmittelchemiker: Lebensmittel–Bedarfsgegenstände–Kosmetika–Futtermittel, pp.1167-1182. 3 .Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.; 2008, Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer Berlin Heidelberg 4. İlgili çeşitli makaleler ve Web siteleri
Yok
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 16 | 3 | 48 |
Tartışma | 15 | 1 | 15 |
Soru-Yanıt | 15 | 1 | 15 |
Beyin Fırtınası | 15 | 1 | 15 |
Makale Kritik Etme | 15 | 1 | 15 |
Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 |
Okuma | 15 | 1 | 15 |
15 | 1 | 15 | |
Toplam İş Yükü (saat) | 185 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
[OC] 1 | 5 | |||||
[OC] 2 | 5 | |||||
[OC] 3 | 5 | |||||
[OC] 4 | 4 | |||||
[OC] 5 | 5 |