GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDG6022-25 GIDA TOKSİKOLOJİSİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; öğrencileri gıdalarda bulunan toksik bileşenler, bu bileşenlerin gıdalarda bulunma veya bulaşma mekanizmaları, toksisiteleri ve insan vücudundaki etkileri ile bunlarla ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgilendirmektir.


Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN


1 gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler ile bunların toksik etkilerini tanımlayabilir
2 gıda işleme sırasında oluşan toksik maddeler ile gıdaya dış kaynaklı bulaşabilecek toksik maddeleri tanımlayabilir
3 gıda katkılarının hatalı kullanımının neden olacağı toksikolojiyi değerlendirebilir
4 yeni gıdaların ve genetik olarak modifiye edilmiş gıdaların toksisitesini tanımlayabilir
5 toksikolojik değerlendirmeler ile gıda kontaminantları hakkında ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri bilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler ile bunların toksik etkileri, gıda işleme sırasında oluşan toksik maddeler, yeni gıda işleme teknolojilerinin toksikolojisi, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda ambalajlarında migrasyon, gıda katkılarının toksisitesi, yeni gıdalar ile genetik olarak modifiye edilmiş gıdaların toksisitesi, gıda kontaminantları ve bunlarla ilgili yasal düzenlemeler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Toksikolojide geçen temel kavramlar, toksikoloji modelleri ve toksikolojik doz tanımlayıcıları
2 Gıda kaynaklı toksiklerin etki mekanizmaları ve toksisite testleri
3 Hayvansal ve bitkisel kaynaklı doğal toksinler
4 Mikrobiyal kaynaklı toksinler
5 Gıda alerjisi ve gıda intoleransı
6 Gıda işleme sırasında oluşan toksik maddeler
7 Yeni nesil gıda işleme teknolojilerinin toksikolojik değerlendirilmesi
8 Ara sınav
9 Gıda katkılarının toksisitesi
10 Yeni gıdaların ve genetik olarak modifiye edilmiş gıdaların toksisitesi
11 Endüstriyel atıklardan kaynaklı gıda kontaminantları
12 Gıda ambalajlarından toksik madde migrasyonu
13 Pestisitler ve veteriner ilaç kalıntıları
14 Toksikolojik değerlendirmeler ile gıda kontaminantları hakkında ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler
15 Toksikolojik değerlendirmeler ile gıda kontaminantları hakkında ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler
16 Final sınavı

1. Prof, G., Hamscher, D., Prof, P., Steinberg, D., Prof, P., Fürst, D., Grob, K.D., Prof, A., Hartwig, D., Jahnke, G.D. and Prof, M., 2020. Lebensmitteltoxilogie: Sicherheitsrelevante Stoffe in Lebensmitteln: Vorkommen, Risikobewertung, Minimierung. Behr's GmbH. 2. Macholz, R., 2010. Lebensmitteltoxikologie. Handbuch für Lebensmittelchemiker: Lebensmittel–Bedarfsgegenstände–Kosmetika–Futtermittel, pp.1167-1182. 3 .Belitz, H.-D., Grosch, W., Schieberle, P.; 2008, Lehrbuch der Lebensmittelchemie, Springer Berlin Heidelberg 4. İlgili çeşitli makaleler ve Web siteleri


Yok


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 16 3 48
Tartışma 15 1 15
Soru-Yanıt 15 1 15
Beyin Fırtınası 15 1 15
Makale Kritik Etme 15 1 15
Bireysel Çalışma 15 1 15
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 1 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 1 15
Okuma 15 1 15
15 1 15
Toplam İş Yükü (saat) 185

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 5
[OC] 2 5
[OC] 3 5
[OC] 4 4
[OC] 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek