GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDG6019-22 HAYVANSAL GIDA-SAĞLIK İLİŞKİLERİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans



Dengeli ve yeterli beslenmede hayvansal gıdaların önemini, sağlığa olumlu katkılarını kavratmak, hayvansal gıda kaynaklı olası sağlık riskleri konusunda bilinçlendirmek, sağlığı riske sokabilecek hayvansal gıda kökenli unsurlar konusunda bilgilendirmek.


Prof.Dr. Sinn BAŞ


1 Hayvansal gıdaların beslenme ve sağlık açısından önemini kavrayabilme;
2 Hayvansal gıdaları sağlığa olumlu ve olumsuz etkileri bakımından değerlendirebilme;
3 Hayvansal gıdaların insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek olası riskleri karşısında bilinçlenme ve gıda güvenliğini sağlayabilme becerisi kazanma;

Birinci Öğretim



[Yok]


Dengeli ve yeterli beslenmenin önemi, besin madde ihtiyaçları ve hayvansal gıdaların bu bakımdan değerlendirilmesi, hayvansal gıdaların sağlığa olumlu etkileri, hayvansal gıdalarda sağlık için risk oluşturabilecek unsurlar, hayvan beslemede kullanılan yemlerin, katkı maddelerinin ve diğer maddelerin insan sağlığına etkileri, hayvansal gıdalarda bozulmalar ve sağlığa etkileri, hayvansal gıdalar yoluyla bulaşan hastalıklar, biyoteknolojik hayvansal gıdaların sağlık açısından değerlendirilmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Hayvansal gıda – insan sağlığı ilişkilerinin kapsamı
2 Dengeli ve yeterli beslenmede hayvansal gıdaların yeri ve önemi
3 Sağlıklı yaşam için beslenme ve besin madde ihtiyaçları
4 Hayvansal gıdaların besin madde içerikleri bakımından değerlendirilmesi
5 Hayvansal gıdaların insan sağlığına olumlu etkileri
6 Hayvansal gıdaların insan sağlığına olumsuz etkileri ile ilgili genel yargılar
7 Hayvansal gıdalarda sağlık için risk oluşturan unsurlar
8 Ara sınav
9 Hayvan beslemede kullanılan yemlerin insan sağlığı açısından değerlendirilmesi
10 Hayvan beslemede kullanılan katkı maddelerinin insan sağlığı açısından değerlendirilmesi
11 Hayvan sağlığı için kullanılan maddelerin insan sağlığına etkileri
12 Hayvansal gıdalarda bozulmalar ve sağlığa etkileri
13 Hayvansal gıdalar yoluyla bulaşan hastalıklar
14 Biyoteknolojik hayvansal gıdaların sağlık açısından değerlendirilmesi
15 Biyoteknolojik hayvansal gıdaların sağlık açısından değerlendirilmesi
16 Sunumların değerlendirilmesi

Demirci, M., 2019, Beslenme, Namık Kemal Üniversitesi, Gıda Mühendisliği, Tekirdağ. Gökalp, H.Y. Genel Et Bilimi ve Teknolojisi, Ders Notları, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Ergün, A., 2006, Hayvan Besleme ve Besleme Hastalıkları, Ankara Üniversitesi, Ankara Eren, A., Çiçek, B., Arı Ürünleri ve Sağlık (Apiterapi)



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 1 14 14
Tartışma 1 18 18
Soru-Yanıt 1 12 12
Rapor Hazırlama 1 32 32
Rapor Sunma 1 18 18
Bireysel Çalışma 1 36 36
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 36 36
1 14 14
Toplam İş Yükü (saat) 180

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 4 4 4 4 4 4
[OC] 2 4 4 4 4 4 4
[OC] 3 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek