Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDG6020-22 | MİKOTOKSİNLER | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Fungusların bitkisel ürünlerde oluşturdukları sıcakkanlı canlılara zararlı toksinleri (mikotoksin), mikotoksin oluşturan fungusları, mikotoksin oluşması için gerekli ortam koşulları, mikottoksinlerin tespit yöntemleri ve mikotoksin oluşumunun kontrolü hakkında detaylı bilgiler verilmesi amaçlanmıştır
Dr. Öğr. Üyesi Arzu SEZER
1 | Mikotoksin kavramı, tiplerini, mikotoksin sentezleyen fungusları ve önemli mikotoksinleri öğrenir |
2 | Mikotoksinlerin çevreye ve sıcakkanlılara olan etkilerini öğrenir |
3 | Mikotoksin oluşumunda rol oynayan faktörleri öğrenir. |
4 | Mikotoksinlerin belirlenme yöntemlerini ve detoksifikasyonu (temizleme) hakkında bilgi sahibi olur. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Mikotoksin tipleri, çevreye ve sıcakkanlılara etkileri, toksin üreten fungus cins ve türleri, bitkisel ürünlerde en sık karşılaşılan mikotoksinler, bitkisel ürünlerdeki mikotoksin tespit yöntemleri, limit değerleri ile kontrolü ve mikotoksinlerin detoksifikasyonu (temizlenmesi) konuları ele alınmaktadır.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikotoksinlerin önemi, genel bilgiler ve tarihçe | ||
2 | Mikotoksinlerin canlılara etkileri, mikotoksinlere bağlı kayıplar ve ekonomiye etkileri | ||
3 | Hafta 3 Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler | ||
4 | Aflatoksinler | ||
5 | Okratoksin | ||
6 | Siklopiazonik asit ve Sitrinin | ||
7 | Patulin | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Trikotesenler | ||
10 | Önemli Ergot Alkoloidleri | ||
11 | Fumonisinler | ||
12 | Zearelenon | ||
13 | Diğer önemli mikotoksin | ||
14 | Mikotoksinlerin tespit yöntemleri | ||
15 | Mikotoksinlerin kontrolü ve detoksifikasyonu | ||
16 | Final sınavı |
Heperkan, D., 2014. Gıdalarda Mikotoksinler. Sidas Medya Ltd. Şti. Magan, N., Olsen, M. (2004). Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 488 s. Tunail, N. 2000. Funguslar ve Mikotoksinler, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü yayını. Sim Matbaası, Ankara 522 s 03. Bölüm, 13. Kısım Saeger, DS. (2011). Determining mycotoxins and mycotoxigenic fungi in food and feed. Woodhead Publishing, 427 s. Hans P. van Egmond & Ronald C. Schothorst & Marco A. Jonker (2007). Regulations relating to mycotoxins in food. Perspectives in a global and European context. Anal Bioanal Chem (2007) 389:147–157 DOI 10.1007/s00216-007-1317-9 Çeşitli makaleler ve Web siteleri
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 5 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 166 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 |
[OC] 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 |
[OC] 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 |
[OC] 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 |