GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDG6020-22 MİKOTOKSİNLER Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Fungusların bitkisel ürünlerde oluşturdukları sıcakkanlı canlılara zararlı toksinleri (mikotoksin), mikotoksin oluşturan fungusları, mikotoksin oluşması için gerekli ortam koşulları, mikottoksinlerin tespit yöntemleri ve mikotoksin oluşumunun kontrolü hakkında detaylı bilgiler verilmesi amaçlanmıştır


Dr. Öğr. Üyesi Arzu SEZER


1 Mikotoksin kavramı, tiplerini, mikotoksin sentezleyen fungusları ve önemli mikotoksinleri öğrenir
2 Mikotoksinlerin çevreye ve sıcakkanlılara olan etkilerini öğrenir
3 Mikotoksin oluşumunda rol oynayan faktörleri öğrenir.
4 Mikotoksinlerin belirlenme yöntemlerini ve detoksifikasyonu (temizleme) hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Mikotoksin tipleri, çevreye ve sıcakkanlılara etkileri, toksin üreten fungus cins ve türleri, bitkisel ürünlerde en sık karşılaşılan mikotoksinler, bitkisel ürünlerdeki mikotoksin tespit yöntemleri, limit değerleri ile kontrolü ve mikotoksinlerin detoksifikasyonu (temizlenmesi) konuları ele alınmaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mikotoksinlerin önemi, genel bilgiler ve tarihçe
2 Mikotoksinlerin canlılara etkileri, mikotoksinlere bağlı kayıplar ve ekonomiye etkileri
3 Hafta 3 Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler
4 Aflatoksinler
5 Okratoksin
6 Siklopiazonik asit ve Sitrinin
7 Patulin
8 Ara sınav
9 Trikotesenler
10 Önemli Ergot Alkoloidleri
11 Fumonisinler
12 Zearelenon
13 Diğer önemli mikotoksin
14 Mikotoksinlerin tespit yöntemleri
15 Mikotoksinlerin kontrolü ve detoksifikasyonu
16 Final sınavı

Heperkan, D., 2014. Gıdalarda Mikotoksinler. Sidas Medya Ltd. Şti. Magan, N., Olsen, M. (2004). Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 488 s. Tunail, N. 2000. Funguslar ve Mikotoksinler, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü yayını. Sim Matbaası, Ankara 522 s 03. Bölüm, 13. Kısım Saeger, DS. (2011). Determining mycotoxins and mycotoxigenic fungi in food and feed. Woodhead Publishing, 427 s. Hans P. van Egmond & Ronald C. Schothorst & Marco A. Jonker (2007). Regulations relating to mycotoxins in food. Perspectives in a global and European context. Anal Bioanal Chem (2007) 389:147–157 DOI 10.1007/s00216-007-1317-9 Çeşitli makaleler ve Web siteleri



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 5 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 5 50
Toplam İş Yükü (saat) 166

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 4 4 4 5 5 4
[OC] 2 5 5 5 5 5 4
[OC] 3 5 3 3 4 5 4
[OC] 4 5 5 4 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek