Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDG6018-22 | GIDALARDA KİMYASAL KALINTILAR VE ANALİZ METODLARI | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; gıdalarda bulunabilecek kimyasal kalıntılar ve bu kalıntıların insan sağlığına yönelik etkileri ile bu kalıntıların analizine yönelik uygulamaların anlatılmasıdır.
Dr.Öğr:Üyesi Serkan GÜNEY
1 | Kimyasal kalıntı türlerini ve kaynaklarını öğrenir. |
2 | Çevre kirliliği kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. |
3 | Pestisit kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. |
4 | Antibiyotik kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. |
5 | Hormon kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. |
6 | Gıda katkı maddeleri kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. |
7 | Gıdalarda kimyasal kalıntı analiz metotlarını öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Ders kapsamında gıdalarda bulunabilecek kimyasal kalıntıların kaynakları anlatılacaktır. Bu kimyasal kalıntıların insan sağlığı için sonuçları tartışılacaktır. Kimyasal kalıntıları analiz etmenin önemi belirtilerek analiz yöntemleri konusunda bilgi verilecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kimyasal kalıntı nedir? Kaynakları nelerdir? | ||
2 | Çevre kirliliği kaynaklı kimyasal kalıntılar ve halk sağlığına etkileri | ||
3 | Pestisit kalıntıları | ||
4 | Pestisit kalıntılarının halk sağlığına etkileri | ||
5 | Gıdalarda antibiyotik kalıntıları ve halk sağlığına etkileri | ||
6 | Hayvansal gıdalarda hormon kalıntıları ve halk sağlığına etkileri | ||
7 | Gıda katkı maddeleri | ||
8 | Gıda katkı maddelerinin halk sağlığına etkileri | ||
9 | Ara sınav | ||
10 | Kalıntı analiz metotları/ Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) | ||
11 | Kalıntı analiz metotları/ Radyoimmunoassay (RIA,) Multiarray biosensors | ||
12 | Kalıntı analiz metotları/ Kromatografik teknikler | ||
13 | Kalıntı analiz metotları/ Nükleer manyetik rezonans (NMR) | ||
14 | Kalıntı doğrulama metotları / Yüksek Performanslı Likit Kromatografi (HPLC) | ||
15 | Kalıntı doğrulama metotları / Sıvı Kromotografisi-Kütle-Kütle spektro- fotometrisi (LC-MS ya da LC-MS-MS) | ||
16 | Kalıntı doğrulama metotları /Gaz kromatografisi - kütle spektroskopisi (GC-MS) |
Gündüz, T., (2002). İnstrümental Analiz, Gazi Kitabevi, 6. baskı, Ankara. Hısıl, Y., (1999). Enstrümental Gıda Analizleri – II, Ege Üniversitesi Basımevi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayınları No:30, Bornova-İzmir. Araştırma makaleleri.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 16 | 3 | 48 |
Tartışma | 16 | 2 | 32 |
Soru-Yanıt | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
Toplam İş Yükü (saat) | 178 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
[OC] 1 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 |
[OC] 2 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 |
[OC] 3 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 |
[OC] 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 |
[OC] 5 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 |
[OC] 6 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 |
[OC] 7 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 |