Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GDG6016-22 | GIDA GÜVENLİĞİ VE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Bu derste, mühendislik etiği ve uygulamaları, gıda mevzuatı ilkeleri, tüketici hakları, uluslararası gıda mevzuatı, Gıda mevzuatı ve Türkiye'de gıda kontrolünün öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Prof. Dr. Zekai Tarakçı
1 | Bilimsel araştırma tekniklerini anlar. Etik kuramlarını, bilimsel araştırma ve yayın etiğini ve mesleki etik kavramını tüm yönleri ile kavrayabilir. Bilimsel bir araştırmayı tasarlayabilir ve etik kurallarına uygun biçimde yapabilir. |
Birinci Öğretim
yok
yok
Bu derste gıda güvenliği ile ilgili mesleki gelişim ve etik, kitlelere ve medyaya gıda güvenliği iletişimi ve bilim, kar arasındaki etik sınır tartışılacaktır. Bitkisel ve hayvansal gıda güveliği uygulama ilkeleri, gıda güvenliği ve beslenme ile ilgili kilit yasaların tartışılması öğretilecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Etik kavramının tanımı, etik tarihi gelişimi. Etik vizyon ve kuramlar. İş ahlakının tanıtılması. Mesleki davranış ilkeleri, mesleki ve etik sorumluluk bilinci. Kurumlarda çevre, çevre ve tüketici ilişkileri. Etik karar verme ve etkili faktörler, kültür. Bilim etiği, mühendislik etiği, araştırma ve yayın etiği Ara sınav Gıda etiğinin tanıtılması, gıda etiğinin tarihsel gelişimi, gıda etiğinin kültürel yönleri. Gıda etiği için; üretici, pazarlamacı ve tüketici. Gıda etiği ile tıp, hayvan, profesyonel ve çevre etiği arasındaki ilişki. Gıda etikiğinin gıda biyoteknolojisindeki önemi, gıda güvenliği ve fonksiyonel gıdalar. Gıda ahlakının gıda politikasındaki yeri ve önemi. Dünyada ve Türkiye'de etik örgütler ve yasal düzenlemeler. Gıda etiğinin tanıtılması, gıda etiğinin tarihsel gelişimi, gıda etiğinin kültürel yönleri. Dönem sonu sınavı | yok | yok |
Peter Clark, Christopher Rinson, 2013. Practical Ethics for Food Professionals: Ethics in Research, Education and the Workplace, Wileyblackwell Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim. Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma Ve Yayın Etiği Yönergesi, Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin, 2017. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Tartışma | 6 | 6 | 36 |
Soru-Yanıt | 5 | 3 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 7 | 105 |
Toplam İş Yükü (saat) | 174 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 |