GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GDG6001-21 GIDA GÜVENLİĞİNE GİRİŞ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; Öğrencilere gıda güvenliği riskleri ve bu risklere karşı kritik kontrol noktalarında alınabilecek önlemler hakkında bilgiler vererek, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolünün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak.


prof. Dr. Zekai Tarakçı


1 Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme; Gıda Güvence ve Kalite Programlarının Gelişimi; HACCP, ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemlerini tanımlamayabilme ve karşılaştırabilme; Yeni üretilecek üründe HACCP sistemini uygulayabilme;

Birinci Öğretim


yok


yok


Bu ders, gıda güvenliğinin önemi, Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek, Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskler, Gıda kalitesi ve güvenliği irdelenmesi, Gıda kontaminantları ve önemi, Gıda mikrobiyal kontaminantlar ve hastalıklar, Gıda kimyasal kontaminantlar ve riskler, Gıda alerjenleri ve önemi, Gıda işletme hijyeni ve kalite kontrolü, Gıda koruma yöntemleri, Gıda hijyen ve sanitasyon sistemi, GMP-İyi Üretim Uygulamaları, gıda güvenlik programları, HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi konularını kapsamaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda güvenliğinin önemi Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskler Gıda kalitesi ve güvenliği irdelenmesi Gıda kontaminantları ve önemi Gıda mikrobiyal kontaminantlar ve hastalıklar Gıda kimyasal kontaminantlar ve riskler Ara sınav Gıda alerjenleri ve önemi Gıda işletme hijyeni ve kalite kontrolü Gıda koruma yöntemleri Gıda hijyen ve sanitasyon sistemi GMP-İyi Üretim Uygulamaları, gıda güvenlik programları HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi yok yok

Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004. Gıda Mikrobiyolojisi T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 1 14
Tartışma 3 4 12
Soru-Yanıt 4 3 12
Makale Kritik Etme 3 2 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 20 6 120
Toplam İş Yükü (saat) 166

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 4 4 4 4 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek