Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İKT5025 | TARIM İKTİSADI | Ders | 1 | 1 | 5.00 |
Yüksek Lisans
Dersin amacı, öğrencilere tarım ekonomisinin temel prensiplerini öğretmek ve bu bilgileri tarım sektöründe uygulayabilmelerini sağlamaktır
Prof. Dr. Seval MUTLU ÇAMOĞLU
1 | Öğrencilerin tarım sektörünün ekonomik dinamiklerini anlamalarını sağlamaktır. |
Birinci Öğretim
[Yok]
Dersin içeriği genellikle şu konuları kapsar: Tarımsal üretim, dağıtım ve pazarlama: Tarım ürünlerinin nasıl üretildiği, dağıtıldığı ve pazarlama stratejileri. Tarımsal krediler ve destekleme politikaları: Çiftçilere sağlanan finansal destekler ve devlet politikaları. Tarımsal araştırma ve geliştirme: Yeni tarım teknikleri ve teknolojilerinin geliştirilmesi. Mikroekonomik temeller: Ekonominin mikro düzeyde tarım sektörüne uygulanması.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş ve Temel Kavramlar Dersin tanıtımı ve amacı Temel ekonomik kavramlar | ||
2 | Tarım Piyasalarının Yapısı • Piyasa türleri ve yapıları • Arz ve talep analizi • Piyasa dengesi | ||
3 | Fiyat Oluşumu ve Belirleyicileri Fiyat teorileri Tarım ürünlerinde fiyat dalgalanmaları Fiyat esnekliği | ||
4 | Tarım Politikaları ve Destekleme Mekanizmaları ı | ||
5 | Tarım ürünlerinin uluslararası ticareti Ticaret politikaları ve anlaşmaları | ||
6 | Küresel tarım piyasalarının analizi Tarım ürünlerinde ticaret engelleri | ||
7 | Sürdürülebilir tarımın önemi | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Gıda güvenliği politikaları ve standartları | ||
10 | Tarımda teknoloji kullanımı Dijital tarım ve akıllı tarım uygulamaları | ||
11 | Tarımsal üretim, dağıtım ve pazarlama: Tarım ürünlerinin nasıl üretildiği, dağıtıldığı ve pazarlama stratejileri. | ||
12 | Tarımsal krediler ve destekleme politikaları: Çiftçilere sağlanan finansal destekler ve devlet politikaları. | ||
13 | Türkiye’deki tarım sektörünün tarihsel gelişimini ve karşılaştığı sorunları | ||
14 | Türkiye’deki tarım sektörü, değişimler ve gelişmeler | ||
15 | Gıda güvenliği ve sürdürülebilirliğin kavramsal incelemesi | ||
16 | Final sınavı |
Berkman, A. N. (2015). Türkiye’de Tarım Sektörünün İktisadi Gelişimi ve Sorunları: Tarihsel Bir Bakış. “The Economics of Food and Agricultural Markets” by Andrew Barkley and Paul W. Barkley “Agricultural Marketing and Price Analysis” by F. Bailey Norwood and Jayson L. Lusk
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 9 | 36 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 9 | 45 |
2 | 10 | 20 | |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |