Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
MBG6096-21 | ALGAL BİYOTEKNOLOJİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Biyoteknoloji ve algal biyoteknoloji kavramlarını öğretmek. Sucul ekosistemde değerli metabolitler üreten alglerin genel özeliklerini, ekonomik önemi olan algleri ve kültür tekniklerini kavratmak.
Prof. Dr. Beyhan TAŞ
1 | ÖÇ - 1 Biyoteknoloji ve algal biyoteknolojinin tanımını yapar, önemini kavrar. ÖÇ - 2 Ekonomik değeri olan alg türlerini ve algal biyoteknoloji alanında yaygın kültürü yapılan türleri tanır. ÖÇ - 3 Alglerden belirli kullanımlar için ürün elde etmeyi, farklı teknolojik uygulamalarla ürün çeşitliliğini artırabileceği konusunda bilgi sahibi olur. ÖÇ - 4 Alg üretim sistemleri ve ticari uygulamaları konusunda güncel gelişmeleri takip eder. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Biyoteknoloji tanımı; algal biyoteknolojinin tanımı, algal biyoteknolojinin gelişimi; alglerin genel özellikleri ve kullanım alanları; alglerden elde edilen metabolitler; ekonomik değeri olan alg türleri; alglerin beslenme özelliklerine bağlı olarak uygulanan kültür teknikleri; fototrofik mikroalglerin kütle üretimi; havuzlarda ve fotobiyoreaktör ortamında alg üretim koşulları; alg hasadı; mikroalglere uygulanan stres koşulları ve uygulama sonrası hücre içindeki değişiklikler; Dünyada ve Türkiye'de alg sektöründe güncel gelişmeler.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | 1 Biyoteknoloji tanımı, önemi, gelişimi, ilişkili olduğu alanlar 2 Algal biyoteknolojinin tanımı ve gelişimi 3 Alglerin genel özellikleri ve kullanım alanları 4 Alglerden elde edilen ürünler 5 Alglerin içerdiği değerli metabolitler 6 Ekonomik değeri olan alg türleri 7 Fototrofik mikroalglerin kütle üretiminin fizyolojik prensipleri 8 Ara sınav 9 Alglerin beslenme özelliklerine bağlı olarak uygulanan kültür teknikleri 10 Alg üretim sistemleri; laboratuar kültürleri, havuz üretimi, fotobiyoreaktör üretimi. 11 Mikroalg hasat yöntemleri 12 Mikroalglere uygulanan stres koşulları, uygulama sonrası hücre içindeki değişiklikler 13 Spirulina platensis kültürü ve tek hücre proteini üretimi, Chlorella vulgaris kültürü ve lipid üretimi, 14 Dunaliella salina kültürü ve beta karoten üretimi, Haematococcus pluvialis kültürü ve astaksantin üretimi 15 Dünyada ve Türkiye'de alg sektöründe güncel gelişmeler 16 Dönem sonu sınavı |
1 Sahoo, D., Seckbach, J. 2015. The Algae World, Springer, 598 p. 2 Becker, E.W. 1994. Microalgae: Biotechnology ve Microbiology, Cambridge University Press, 293 p. 3 Richmond, A. 2004. Handbook of Microalgal Culture, Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell Science Ltd., 545 p. 4 Cohen, Z. 1999. Chemicals from Microalgae, Taylor & Francis, 419 p. 5 Dominguez, H. 2013. Functional Ingredients from Algae for Foods and Nutraceuticals, Woodhead Publishing, 768 p. İlave Kaynak 6 Sukatar, A. 2002. Alg Kültür Yöntemleri, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi no 184. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir, 168 s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 3 | 14 | 42 |
Proje Hazırlama | 2 | 10 | 20 |
Proje Sunma | 2 | 6 | 12 |
Makale Kritik Etme | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
4 | 10 | 40 | |
Toplam İş Yükü (saat) | 182 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | |
[OC] 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |