| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| MBG6096-21 | ALGAL BİYOTEKNOLOJİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Biyoteknoloji ve algal biyoteknoloji kavramlarını öğretmek. Sucul ekosistemde değerli metabolitler üreten alglerin genel özeliklerini, ekonomik önemi olan algleri ve kültür tekniklerini kavratmak.
Prof. Dr. Beyhan TAŞ
| 1 | Biyoteknoloji ve algal biyoteknolojinin tanımını yapar, önemini kavrar. |
| 2 | Ekonomik değeri olan alg türlerini ve algal biyoteknoloji alanında yaygın kültürü yapılan türleri tanır. |
| 3 | Alglerden belirli kullanımlar için ürün elde etmeyi, farklı teknolojik uygulamalarla ürün çeşitliliğini artırabileceği konusunda bilgi sahibi olur. |
| 4 | Alg üretim sistemleri ve ticari uygulamaları konusunda güncel gelişmeleri takip eder. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Biyoteknoloji tanımı; algal biyoteknolojinin tanımı, algal biyoteknolojinin gelişimi; alglerin genel özellikleri ve kullanım alanları; alglerden elde edilen metabolitler; ekonomik değeri olan alg türleri; alglerin beslenme özelliklerine bağlı olarak uygulanan kültür teknikleri; fototrofik mikroalglerin kütle üretimi; havuzlarda ve fotobiyoreaktör ortamında alg üretim koşulları; alg hasadı; mikroalglere uygulanan stres koşulları ve uygulama sonrası hücre içindeki değişiklikler; Dünyada ve Türkiye'de alg sektöründe güncel gelişmeler.
| Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
|---|---|---|---|
| 1 | Biyoteknoloji tanımı, önemi, gelişimi, ilişkili olduğu alanlar | ||
| 2 | Algal biyoteknolojinin tanımı ve gelişimi | ||
| 3 | Alglerin genel özellikleri ve kullanım alanları | ||
| 4 | Alglerden elde edilen ürünler | ||
| 5 | Alglerin içerdiği değerli metabolitler | ||
| 6 | Ekonomik değeri olan alg türleri | ||
| 7 | Fototrofik mikroalglerin kütle üretiminin fizyolojik prensipleri | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | Alglerin beslenme özelliklerine bağlı olarak uygulanan kültür teknikleri | ||
| 10 | Alg üretim sistemleri: laboratuar kültürleri, havuz üretimi, fotobiyoreaktör üretimi | ||
| 11 | Mikroalg hasat yöntemleri | ||
| 12 | Mikroalglere uygulanan stres koşulları, uygulama sonrası hücre içindeki değişiklikler | ||
| 13 | Tek hücre proteini üretimi | ||
| 14 | Dunaliella salina kültürü ve beta karoten üretimi; Haematococcus pluvialis kültürü ve astaksantin üretimi | ||
| 15 | Dünyada ve Türkiye'de alg sektöründe güncel gelişmeler | ||
| 16 | Dönem sonu sınavı |
1 Sahoo, D., Seckbach, J. 2015. The Algae World, Springer, 598 p. 2 Becker, E.W. 1994. Microalgae: Biotechnology ve Microbiology, Cambridge University Press, 293 p. 3 Richmond, A. 2004. Handbook of Microalgal Culture, Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell Science Ltd., 545 p. 4 Cohen, Z. 1999. Chemicals from Microalgae, Taylor & Francis, 419 p. 5 Dominguez, H. 2013. Functional Ingredients from Algae for Foods and Nutraceuticals, Woodhead Publishing, 768 p. İlave Kaynak 6 Sukatar, A. 2002. Alg Kültür Yöntemleri, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi no 184. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir, 168 s.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 2 | 1 | 2 |
| Derse Katılım | 3 | 14 | 42 |
| Rapor Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
| Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
| Makale Kritik Etme | 1 | 10 | 10 |
| Bireysel Çalışma | 3 | 14 | 42 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
| 4 | 10 | 40 | |
| Toplam İş Yükü (saat) | 181 | ||
| [PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | |
| [OC] 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | |
| [OC] 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | |
| [OC] 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |
| [OC] 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |