GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
MBG6025 FİKOLOJİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Alglerin morfolojileri, sitolojileri, ekolojileri ve ekonomik önemleri konusunda öğrencilerin bilgi, beceri ve donanımını artırmaktır.


Prof. Dr. Beyhan TAŞ


1 Alglerin hücresel özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
2 Ökaryotik hücrelerin orijinini kavrayacaktır.
3 Alglerin morfolojik çeşitliliğini ve özelliklerini kavrayacaktır.
4 Alglerin ekolojik ve ekonomik önemini kavrayacaktır.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Alg kavramı, alglerin sistematikteki yeri, prokaryot ve ökaryot alg hücrelerinin yapısı, ökaryot hücrelerin evrimi, alglerin yapısal özellikleri, alglerde morfolojik çeşitlilik, alglerde üreme, alg ekolojisi, algal ürünler, alg sistematiği.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş, Alglerin tanımı ve sistematikteki yeri Akarsu ya da göl suyunda mikroskobik inceleme
2 Prokaryot alg hücrelerinin yapısı Cyanobacteria örneklerini mikroskopta inceleme
3 Endosimbiyoz ve ökaryotik alglerin orijini
4 Ökaryot alg hücrelerinin yapısı Ökaryotik alg örneklerini mikroskopta inceleme
5 Alglerde kamçı, hücre çeperi ve diyatomeler Kamçılı alg ve diyatome örneklerini mikroskopta inceleme
6 Alglerde kloroplast tipleri Mikroskopta alg kloroplast çeşitlerini inceleme
7 Alglerde bulunan renk maddeleri, depo besin maddeleri ve alglerde beslenme Mikroskopta alg örneklerini inceleme
8 Arasınav
9 Ökaryotik alg hücrelerindeki organellerin yapısı Mikroskopta alg örneklerini inceleme
10 Alglerde tallus tipleri Mikroskopta alg örneklerini inceleme
11 Alglerde üreme Mikroskopta alg örneklerini inceleme
12 Tatlı su alglerinin ekolojisi Akarsu ya da gölden fitoplankton, epifitik, epilitik ve epipelik alg örneklemesi yapma, mikroskopta inceleme
13 Deniz alglerinin ekolojisi Deniz kıyısındaki kayalıklara tutunmuş (epilitik) yeşil, kırmızı, kahverengi alg örneklerinden toplama, mikroskopta/stereo mikroskopta inceleme
14 Alglerden elde edilen maddeler Rapor sunma: Alg ürünleri ve endüstride kullanımı
15 Alglerin besin olarak kullanımı Rapor sunma: Alglerin nutrasötik/farmasötik özellikleri
16 Dönem sonu sınavı

1 Graham, L.E. & Wilcox, L.W., 2000. Algae. Prentice-Hall Inc., Upper Saddle River, NJ. 2 Hoek, C., Mann, D.G. & Jahns, H.M., 1995. Algae. An introduction to phycology. Cambridge University Press, UK. 3 Round, F.E., 1973. The Biology of the Algae. 2nd ed., Edward Arnold Limited, London. 4 Barsanti, L. & Gualtieri, P., 2006. Algae: anatomy, biochemistry, and biotechnology, CRS pres, Taylor & Francis group, USA. 5 Lee, R.E., 2008. Phycology. Fourth ed., Cambridge University Press, UK.


Laboratuvarda alglerin mikroskobik incelenmesi


Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 5 70
Laboratuvar 14 2 28
Alan Çalışması 8 1 8
Rapor Hazırlama 2 2 4
Rapor Sunma 2 2 4
Seminer 1 2 2
Makale Kritik Etme 8 2 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 14 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Toplam İş Yükü (saat) 178

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8
[OC] 1 4 5 4 4 4 4 4 4
[OC] 2 4 5 4 4 4 4 4 4
[OC] 3 4 5 4 4 4 4 4 4
[OC] 4 4 5 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek