Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YEN6029-13 | GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ GIDA KURUTMA MAKİNALARI VE TASARIMI | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıda işleme ilkelerini, gıda sanayinde kullanılan makine ve ekipmanların teknoloji dallarına göre kullanım alanları ve gıda işleme makinalarının tasarım prensiplerini öğretmektir. Ayrıca; Güneş enerji sistemlerinin gıda kurutmada kullanımını yaygınlaştırmak
Doç. Dr. Mithat AKGÜN
1 | ÖÇ - 1 Gıda endüstrisini araştırır ÖÇ - 2 Gıdaların teolojisi ile ilgili temel kavramları açıklar ve analiz eder ÖÇ - 3 Temel gıda işleme ilkelerini açıklar ÖÇ - 4 Gıda kurutma sistemlerini bilir ÖÇ - 5 Güneş destekli ısıtma sistemini bilir ÖÇ - 6 Gıda kurutma sistemlerine güneş destekli ısıtma sistemlerini uyarlar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda işlemeye giriş, gıda kurutma teolojileri, hidrolik ve pnömatik iletim ilkeleri, götürücüler, fanlar, ısı iletimi, ısı değiştiricileri, güneş enerji sistemleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda işlemeye giriş, termodinamik ve reaksiyon kinetiği temelleri | ||
2 | İşlenmiş gıdaların teolojisi, gıda maddelerinin özellikleri | ||
3 | Gıda kurutma yöntemleri | ||
4 | Gıda kurutma yöntemleri | ||
5 | Hidrolik ve Pnömatik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri | ||
6 | Bantlı ve zincirli götürücülerin tasarım ilkeleri | ||
7 | Fanlar, fan karakteristik eğrileri ve seçimi | ||
8 | Isı iletimi, gıda maddelerinde ısı iletimi | ||
9 | Isı değiştiriciler | ||
10 | Ara sınav | ||
11 | Güneş destekli ısıtma sistemleri | ||
12 | Güneş destekli ısıtma sistemleri | ||
13 | Güneş destekli gıda kurutma makinelerinin tasarımı | ||
14 | Güneş destekli gıda kurutma makinelerinin tasarımı | ||
15 | Gıdaların kuruma eğrilerine uygun modellemelerin yapılması | ||
16 | Yıl SonuSınavı |
1. Akgün M., Gıda kurutma sistemleri ders notu 2 . Heldman, D.R., Singh, R.P., 1989. Gıda İşleme Mühendisliği (çeviri), İnkılap Kitabevi, İstanbul. 3. Gürses Ö.L,1986, Gıda İşleme Mühendisliği II, A.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Ankara
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 4 | 9 | 36 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 166 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | |
[OC] 1 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |