| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| YEN6029-13 | GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ GIDA KURUTMA MAKİNALARI VE TASARIMI | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Gıda işleme ilkelerini, gıda sanayinde kullanılan makine ve ekipmanların teknoloji dallarına göre kullanım alanları ve gıda işleme makinalarının tasarım prensiplerini öğretmektir. Ayrıca; Güneş enerji sistemlerinin gıda kurutmada kullanımını yaygınlaştırmak
Doç. Dr. Mithat AKGÜN
| 1 | ÖÇ - 1 Gıda endüstrisini araştırır ÖÇ - 2 Gıdaların teolojisi ile ilgili temel kavramları açıklar ve analiz eder ÖÇ - 3 Temel gıda işleme ilkelerini açıklar ÖÇ - 4 Gıda kurutma sistemlerini bilir ÖÇ - 5 Güneş destekli ısıtma sistemini bilir ÖÇ - 6 Gıda kurutma sistemlerine güneş destekli ısıtma sistemlerini uyarlar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda işlemeye giriş, gıda kurutma teolojileri, hidrolik ve pnömatik iletim ilkeleri, götürücüler, fanlar, ısı iletimi, ısı değiştiricileri, güneş enerji sistemleri.
| Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
|---|---|---|---|
| 1 | Gıda işlemeye giriş, termodinamik ve reaksiyon kinetiği temelleri | ||
| 2 | İşlenmiş gıdaların teolojisi, gıda maddelerinin özellikleri | ||
| 3 | Gıda kurutma yöntemleri | ||
| 4 | Gıda kurutma yöntemleri | ||
| 5 | Hidrolik ve Pnömatik iletim sistemleri ve tasarım ilkeleri | ||
| 6 | Bantlı ve zincirli götürücülerin tasarım ilkeleri | ||
| 7 | Fanlar, fan karakteristik eğrileri ve seçimi | ||
| 8 | Isı iletimi, gıda maddelerinde ısı iletimi | ||
| 9 | Isı değiştiriciler | ||
| 10 | Ara sınav | ||
| 11 | Güneş destekli ısıtma sistemleri | ||
| 12 | Güneş destekli ısıtma sistemleri | ||
| 13 | Güneş destekli gıda kurutma makinelerinin tasarımı | ||
| 14 | Güneş destekli gıda kurutma makinelerinin tasarımı | ||
| 15 | Gıdaların kuruma eğrilerine uygun modellemelerin yapılması | ||
| 16 | Yıl SonuSınavı |
1. Akgün M., Gıda kurutma sistemleri ders notu 2 . Heldman, D.R., Singh, R.P., 1989. Gıda İşleme Mühendisliği (çeviri), İnkılap Kitabevi, İstanbul. 3. Gürses Ö.L,1986, Gıda İşleme Mühendisliği II, A.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Ankara
1. Tünel tipi kurutucu ile örnek meyve kurutması 2. LED kurutucu ile örnek sebze kurutma 3. Nem tayin cihazı ile meyve ve sebzelerin neminin ölçümü
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
| Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
| Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
| Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 4 | 9 | 36 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 166 | ||
| [PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
| [OC] 1 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |