Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMÜ6012 | PEYNİRDE OLGUNLAŞMA KRİTERLERİ VE BUNLARIN TAYİN YÖNTEMLERİ | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Peynir olgunlaşma kriterleri olan glikoliz, lipoliz ve proteoliz hakkında ve bu parametrelerin ölçümünde kullanılan temel yöntemler hakkında bilgi verilmesi
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI
1 | Peynirin olgunlaşmasında meydana gelen olayları kavramak |
2 | Peynir olgunlaşma kriterlerinin belirlemek için laboratuvar analizlerini öğrenmek |
3 | |
4 |
Yok
Yok
Peynir olgunlaşmasının tanımlanması, peynirde olgunlaşmanın tanımlanması, olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması, peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri, glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı, proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, TCAda, PTAda, peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması; üre-PAGE, titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü, lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Peynir olgunlaşmasının tanımlanması | ||
2 | Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz ve lipolizin mekanizması, | ||
3 | Olgunlaşma kriterleri olarak proteoliz mekanizması, | ||
4 | Peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri, | ||
5 | Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı, | ||
6 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6da, TCAda, PTAda çözünen azot fraksiyonları, | ||
7 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; SSAda çözünen azot fraksiyonları, | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları, | ||
10 | Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6da, TCAda, PTAda, SSAda, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları, | ||
11 | Elektroforetik yöntemler, Üre-PAGE, | ||
12 | Elektroforetik yöntemler, SDS-PAGE | ||
13 | Proteolizi ölçmede HPLCnin kullanılması | ||
14 | Proteolizi belirlemede spektrofotometrik yöntemlerin kullanılması Genel tekrar | ||
15 | Lipoliz tayin yöntemleri; BDI yöntemi, Copper soap yöntemi Serbest yağ asitlerinin GC ile belirlenmesi | ||
16 | Final sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 9 | 9 |
Final Sınavı | 1 | 9 | 9 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Uygulama/Pratik | 14 | 4 | 56 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 9 | 3 | 27 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 249 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 5 | ||||||||||||||
[OC] 2 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||||||
[OC] 3 | |||||||||||||||||
[OC] 4 |