GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GMÜ6012 PEYNİRDE OLGUNLAŞMA KRİTERLERİ VE BUNLARIN TAYİN YÖNTEMLERİ Ders 1 2 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Peynir olgunlaşma kriterleri olan glikoliz, lipoliz ve proteoliz hakkında ve bu parametrelerin ölçümünde kullanılan temel yöntemler hakkında bilgi verilmesi


Doç. Dr. Zekai TARAKÇI


1 Peynirin olgunlaşmasında meydana gelen olayları kavramak
2 Peynir olgunlaşma kriterlerinin belirlemek için laboratuvar analizlerini öğrenmek
3
4


Yok


Yok


Peynir olgunlaşmasının tanımlanması, peynirde olgunlaşmanın tanımlanması, olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz, proteoliz ve lipolizin mekanizması, peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri, glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı, proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, TCA’da, PTA’da, peynir proteinlerinin elektroforetik yöntemle fraksiyonlara ayrılması; üre-PAGE, titrasyon yöntemiyle direkt proteoliz ölçümü, lipoliz tayininde başvurulan yöntemler; BDI metodu, “serbest yağ asitlerinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Peynir olgunlaşmasının tanımlanması
2 Olgunlaşma kriterleri olarak glikoliz ve lipolizin mekanizması,
3 Olgunlaşma kriterleri olarak proteoliz mekanizması,
4 Peynir takstürü ile lezzet ve aromaya etkileri,
5 Glikolizin tayininde kullanılan yöntemler; titrasyon asitliği, pH, suda çözünen laktoz oranı,
6 Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da çözünen azot fraksiyonları,
7 Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; SSA’da çözünen azot fraksiyonları,
8 Ara sınav
9 Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları,
10 Proteolizin belirlenmesinde kullanılan yöntemler; suda, pH 4.6’da, TCA’da, PTA’da, SSA’da, etanolde, kloroform-metanolde çözünen azot fraksiyonları,
11 Elektroforetik yöntemler, Üre-PAGE,
12 Elektroforetik yöntemler, SDS-PAGE
13 Proteolizi ölçmede HPLC’nin kullanılması
14 Proteolizi belirlemede spektrofotometrik yöntemlerin kullanılması Genel tekrar
15 Lipoliz tayin yöntemleri; BDI yöntemi, Copper soap yöntemi Serbest yağ asitlerinin GC ile belirlenmesi
16 Final sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 9 9
Final Sınavı 1 9 9
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 4 56
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 8 2 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 9 3 27
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 2 20
Toplam İş Yükü (saat) 249

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
[OC] 1 4 4 5
[OC] 2 4 4 4
[OC] 3
[OC] 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek