Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ZTE6029-19 | KIRMIZI ET BİLİMİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Bu dersin amacı; Et biyokimyası, fizyolojisi ve olgunlaştırılması ile ilgili ileri düzeyde bilgi vermek amaçlanmaktadır.
Prof.Dr. Sinan BAŞ
1 | Kasın yapısını, histolojisini, biyokimyasını, fizyolojisini, kasın ete dönüşümünü, rigoru, olgunlaşmayı ve önemini kavrayabilme |
2 | Etin muhafaza ve kalitesini artırma yol ve yöntemlerini öğrenebilme |
3 | Et işleme teknolojisini ve et ürünleri üretim süreçlerini kavrayabilme |
Birinci Öğretim
[Yok]
Etin kalite özellikleri, besin değeri, muhafazası, kullanımı, etin anatomik, kimyasal ve fiziksel özellikleri, et biokimyası, kasın kasılma fizyolojisi, kas gelişimi ve ete dönüşümü, rigor mortis, otoliz, olgunlaşma, post mortem değişiklikler, gevrekleştirme yöntemleri, etin su bağlama, renk oluşumu, yapısal gelişimi
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş, kırmızı et ile ilgili istatistikler ve irdelenmesi | ||
2 | Kırmızı et ile ilgili tanımlamalar, standartlar ve sınıflamalar | ||
3 | Et histolojisi, eti oluşturan dokular, et tüketimi yönünden önemi | ||
4 | Çizgili kas dokusunun yapısı, fibril, miyofibril, miyoflament yapıları | ||
5 | Et biyokimyası, et proteinleri ve fonksiyonları | ||
6 | Kasın kasılması fizyolojisi | ||
7 | Kesimden sonra ette meydana gelen değişiklikler | ||
8 | Rigor mortis, etkileri, rigor sonrası fiziksel ve kimyasal değişiklikler | ||
9 | Anormal rigor oluşumu, pse, dfd etler, dark cutting, cold shortening | ||
10 | Etin dayanıklılığının artırılması ve işlenmesi için temel işlemler | ||
11 | Soğutma, kurutma, ısıtma, boyut küçültme, emülsiyon, aging | ||
12 | Tuzlama, kürleme, dumanlama, fermentasyon, kimyasal koruyucular | ||
13 | Et ürünleri teknolojisi genel bilgiler | ||
14 | Rendering | ||
15 | Rendering | ||
16 | Genel özetleme |
Genel Et Bilimi ve Teknolojisi (Gökalp, H.Y.), Et İşleme Mühendisliği (Gökalp, H.Y., ve ark.), Et Bilimi ve Teknolojisi (Öztan, A.), Et Teknolojisi ve Et Muayene (Aslan, ve ark.)
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Derse Katılım | 1 | 15 | 15 |
Tartışma | 1 | 15 | 15 |
Rapor Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Rapor Sunma | 1 | 10 | 10 |
Seminer | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
1 | 10 | 10 | |
1 | 20 | 20 | |
1 | 20 | 20 | |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
[OC] 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
[OC] 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |