Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İKT6025 | GIDA VE TARIM PİYASALARININ ANALİZİ | Ders | 1 | 1 | 5.00 |
Yüksek Lisans
“Gıda ve Tarım Piyasalarının Analizi” dersinin amacı, öğrencilere tarım ve gıda sektörlerinin ekonomik dinamiklerini anlamalarını sağlamaktır. Bu ders, tarım ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar olan süreçteki piyasa yapısını, fiyat oluşumunu ve ticaret politikalarını analiz etmeyi hedefler.
Prof. Dr. Seval MUTLU ÇAMOĞLU
1 | Öğrencilerin tarım ve gıda sektörlerinin ekonomik dinamiklerini anlamalarını sağlamaktır. |
Birinci Öğretim
[Yok]
Bu dersin içeriği genellikle şu konuları kapsar: • Tarım ve gıda piyasalarının temel özellikleri • Piyasa yapıları ve fiyat oluşumu • Tarım politikaları ve destekleme mekanizmaları • Uluslararası tarım ticareti • Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş ve Temel Kavramlar • Dersin tanıtımı ve amacı • Tarım ve gıda piyasalarının önemi • Temel ekonomik kavramlar | ||
2 | Tarım ve Gıda Piyasalarının Yapısı • Piyasa türleri ve yapıları • Arz ve talep analizi • Piyasa dengesi | ||
3 | Fiyat Oluşumu ve Belirleyicileri Fiyat teorileri Tarım ürünlerinde fiyat dalgalanmaları Fiyat esnekliği | ||
4 | Tarım Politikaları ve Destekleme Mekanizmaları Tarım politikalarının amaçları Destekleme politikaları ve araçları Tarım sübvansiyonları | ||
5 | Uluslararası Tarım Ticaretinin Temelleri Ticaret teorileri Tarım ürünlerinin uluslararası ticareti Ticaret politikaları ve anlaşmaları | ||
6 | Tarım Ürünleri Ticareti ve Küresel Piyasalar Küresel tarım piyasalarının analizi İhracat ve ithalat dinamikleri Tarım ürünlerinde ticaret engelleri | ||
7 | Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Sürdürülebilir tarımın önemi Sürdürülebilir tarım teknikleri Çevresel etkiler ve koruma yöntemleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetimi Gıda güvenliği kavramı Gıda güvenliği politikaları ve standartları Kalite yönetimi ve denetim süreçleri | ||
10 | Tarım ve Gıda Sektöründe Yenilikler ve Teknoloji Tarımda teknoloji kullanımı Dijital tarım ve akıllı tarım uygulamaları Gıda üretiminde yenilikçi yaklaşımlar | ||
11 | Tarım ve Gıda Piyasalarında Risk Yönetimi Risk türleri ve yönetim stratejileri Sigorta ve risk azaltma yöntemleri Kriz yönetimi | ||
12 | Tarım ve Gıda Piyasalarının Geleceği Gelecek trendleri ve öngörüler İklim değişikliği ve tarım Gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik | ||
13 | Tarım politikaları | ||
14 | Tarım ürünlerinin uluslararası ticareti | ||
15 | Gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik kavramsal incelemesi | ||
16 | Final sınavı |
“Agricultural and Food Policy” by Ronald D. Knutson, J.B. Penn, Barry L. Flinchbaugh, and Joe L. Outlaw “The Economics of Food and Agricultural Markets” by Andrew Barkley and Paul W. Barkley “Agricultural Marketing and Price Analysis” by F. Bailey Norwood and Jayson L. Lusk
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 9 | 36 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 9 | 45 |
2 | 10 | 20 | |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |