GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BİK6043-18 FINDIK HASTALIKLARI Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; öğrencilerin ülkemizin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındıkta ortaya çıkan abiyotik (paraziter olmayan) ve biyotik hastalık etmenleri tanıyabilmelerini, zarar şekilleri ve mücadele yöntemlerini kavrayabilmelerini sağlamaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Arzu SEZER


1 Öğrenciler Fındık yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlardan haberdar olur.
2 Öğrenciler fındıkta önemli abiyotik ve biyotik hastalıklar hakkında bilgi sahibi olur.
3 Öğrenciler fındıkta önemli bir problem olan aflatoksin oluşumu ve önlenmesi konusunda bilgi sahibi olur.
4 Öğrenciler fındık hastalıklarıyla mücadele, karantina ve sertifikasyon hakkında bilgi sahibi olur

Birinci Öğretim


Yok


[Yok]


Ders fındıkta güncel literatür bilgileri ışığında, ayrıntılı bir şekilde abiyotik (paraziter olmayan) ve biyotik (fungus, bakteri, fitoplazma ve virüsler) etmenlerin neden olduğu hastalıkların tanınması, etmenlerin biyolojileri, ekolojik istekleri ve bunlarla mücadele yöntemlerini içermektedir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fındık yetiştiriciliği, iklim ve toprak istekleri
2 Paraziter olmayan (abiyotik) hastalıklar
3 Paraziter olmayan (abiyotik) hastalıklar
4 Önemli bir karantina etmeni, Anisogramma anomala
5 Kök çürüklükleri ve odun çürüklükleri
6 Dal kanseri
7 Külleme
8 Ara sınav
9 Çotanak yanıklığı, yaprak leke ve tomurcuk hastalıkları
10 İç fındık bozuklukları ve aflatoksin
11 Bakteriyel Yanıklık
12 Diğer bakteri ve fitoplazma hastalıkları
13 Fındıkta Elma Mozaik Virüsü (ApMV) ve diğer virüs hastalıkları
14 Fındıkta hastalıklarla mücadelede karantina ve sertifikasyon uygulamaları
15 Fındıkta hastalıklarla mücadelede karantina ve sertifikasyon uygulamaları
16 Final sınavı

Teviotdale, B.L, Michailides, T.J. and Pscheidt, J.W. 2002. Compendium of Nut Crop Diseases in Temperate Zones. 89 p. Ak K., Sezer, A., Işık, D., BULAM KÖSE, Ç., Duran, H., Akyol, H., Özdem, A., Bozkurt, V., Beytut, B., Atlamaz, A., Karahan, A., Akbaş, B., Caner, Ö.K., Özenç, N., Altundağ, Ş., Velioğlu, S., Erdoğan C. 2011. Fındık Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı. Ankara, 135 sayfa Sezer, A. 2012. Ordu Giresun ve Trabzon illerinde fındıkta meyve ve çotanak hastalıklarına neden olan fungal etmenlerin ve çesit reaksiyonlarının belirlenmesi . Doktora Tezi, Ankara, 120 s. Toros ve Hancıoğlu 1997. Fındık Zararlıları, Hastalıkları ve Mücadelesi; Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği yayını, Ankara, 60 s. İren, S. 1971. Fındıklarda Dal Kanseri Etmeni Nectria galligena Bres.’in Morfolojisi, Trabzon ve Giresun’da Bio-Ekolojisi Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 488, Ankara, 56 s. Köksal İ. 2018. Türk Fındık Çeşitleri. Ankara, 182 s. Duyar ve Özenç 2013. Fındıkta Bitki Besleme ve Gübreleme Teknikleri. Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Giresun, 99 sayfa.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Laboratuvar 10 2 20
Bireysel Çalışma 10 3 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 5 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 8 5 40
Toplam İş Yükü (saat) 176

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9
[OC] 1 5 5 4 3 3 4 3 1 3
[OC] 2 5 5 4 3 3 4 3 1 3
[OC] 3 5 5 4 4 3 4 3 1 3
[OC] 4 5 5 4 4 3 3 3 1 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek