Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
TBB6020 | BAHÇE BİTKİLERİNİN GÜBRELENMESİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Ziraat Mühendisliği eğitimi gören öğrencilere derslerde gübreler ve gübreleme ile önemli bazı sebze ve meyvelerde gübreleme bilgilerinin kazandırılması.
1 | Gübrelemeye etki eden faktörlerin (bitkisel, çevresel, yetiştirme ortamı vs) irdelenmesi ve aralarında ilişki kurma becerisini kazanma. |
2 | Gübre uygulama şekli formu, zamanı ve miktarının öğrenilmesi ve bunları farklı bitkilere uygulama becerisini kazanma. |
3 | Bahçe ve serada yetiştirilen bitkiler için spesifik gübreleme programlarının hazırlanması ve uygulama yeteneğini kazanma. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Genel gübreleme prensipleri, organik ve inorganik gübreler, meyve ve sebzelerde bitki besin maddeleri noksanlıkları, bağların, turunçgillerin, yumuşak çekirdeklilerin, sert çekirdeklilerin, fındık ve kivinin gübrelenmesi, açık yetiştiricilikte sebzelerin gübrelenmesi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gübre ve gübreleme kavramı, gübrelerin sınıflandırılması, organik ve inorganik gübrelerin tanıtılması | ||
2 | Gübrelemeye etki eden faktörler ve gübreleme yöntemleri damla gübreleme (fertigation) ve yapraktan gübreleme | ||
3 | Gübreleme programlarını hazırlama ilkeleri, meyve ve sebzelerde gübreleme zamanları | ||
4 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Fındık ve kivi gübrelenmesi | ||
5 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Bağın gübrelenmesi | ||
6 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Turunçgillerin gübrelenmesi | ||
7 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Zeytinin gübrelenmesi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Elma ve kayısının gübrelenmesi | ||
10 | Diğer bazı önemli meyvelerin gübrelenme ilkeleri | ||
11 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Domatesin gübrelenmesi | ||
12 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Hıyarın gübrelenmesi | ||
13 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Biberin gübrelenmesi | ||
14 | Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Patlıcan gübrelenmesi | ||
15 | Diğer bazı önemli sebzelerin gübrelenme ilkeleri | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
1) Kacar, B., Katkat, A.V.2007. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Nobel Yayın no:1119. 2) Anaç, D.2010. Önemli Kültür Bitkilerinin Gübrelenmesi. ISBN:978-605-87957 3) Konu ile ilgili kongre, sempozyum, panel bildirileri, Online veri tabanı 4) Güneş, A., Alpaslan, M., İnal, A.2000. Bitki Besleme ve Gübreleme.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın no: 1514, Ders kitabı:467.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Makale Kritik Etme | 6 | 1 | 6 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 5 | 20 |
Toplam İş Yükü (saat) | 182 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 |
[OC] 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 |
[OC] 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 |