GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TBB6020 BAHÇE BİTKİLERİNİN GÜBRELENMESİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Ziraat Mühendisliği eğitimi gören öğrencilere derslerde gübreler ve gübreleme ile önemli bazı sebze ve meyvelerde gübreleme bilgilerinin kazandırılması.



1 Gübrelemeye etki eden faktörlerin (bitkisel, çevresel, yetiştirme ortamı vs) irdelenmesi ve aralarında ilişki kurma becerisini kazanma.
2 Gübre uygulama şekli formu, zamanı ve miktarının öğrenilmesi ve bunları farklı bitkilere uygulama becerisini kazanma.
3 Bahçe ve serada yetiştirilen bitkiler için spesifik gübreleme programlarının hazırlanması ve uygulama yeteneğini kazanma.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Genel gübreleme prensipleri, organik ve inorganik gübreler, meyve ve sebzelerde bitki besin maddeleri noksanlıkları, bağların, turunçgillerin, yumuşak çekirdeklilerin, sert çekirdeklilerin, fındık ve kivinin gübrelenmesi, açık yetiştiricilikte sebzelerin gübrelenmesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gübre ve gübreleme kavramı, gübrelerin sınıflandırılması, organik ve inorganik gübrelerin tanıtılması
2 Gübrelemeye etki eden faktörler ve gübreleme yöntemleri damla gübreleme (fertigation) ve yapraktan gübreleme
3 Gübreleme programlarını hazırlama ilkeleri, meyve ve sebzelerde gübreleme zamanları
4 Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Fındık ve kivi gübrelenmesi
5 Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Bağın gübrelenmesi
6 Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Turunçgillerin gübrelenmesi
7 Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Zeytinin gübrelenmesi
8 Ara sınav
9 Meyvelerin gübrelenme ilkeleri:Elma ve kayısının gübrelenmesi
10 Diğer bazı önemli meyvelerin gübrelenme ilkeleri
11 Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Domatesin gübrelenmesi
12 Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Hıyarın gübrelenmesi
13 Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Biberin gübrelenmesi
14 Sebzelerin gübrelenme ilkeleri:Patlıcan gübrelenmesi
15 Diğer bazı önemli sebzelerin gübrelenme ilkeleri
16 Dönem sonu sınavı

1) Kacar, B., Katkat, A.V.2007. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Nobel Yayın no:1119. 2) Anaç, D.2010. Önemli Kültür Bitkilerinin Gübrelenmesi. ISBN:978-605-87957 3) Konu ile ilgili kongre, sempozyum, panel bildirileri, Online veri tabanı 4) Güneş, A., Alpaslan, M., İnal, A.2000. Bitki Besleme ve Gübreleme.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın no: 1514, Ders kitabı:467.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Quiz 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 14 1 14
Makale Kritik Etme 6 1 6
Bireysel Çalışma 14 5 70
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 5 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 5 20
Toplam İş Yükü (saat) 182

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10
[OC] 1 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3
[OC] 2 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3
[OC] 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek