GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BTM6106-20 SU ÜRÜNLERİNDE DOĞAL ANTİOKSİDANLARIN KULLANIMI Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Oksidasyon su ürünlerinin muhafazasında önemli bir bozulma parametredir. Oksidasyon tepkimeleri ve oksidasyon ürünleri, gıdaların duyusal kalitesini ve besinsel değerini azaltan ana etkenlerdir. Oksidasyon reaksiyonlarının geciktirilmesi ya da engellenmesi gıda üreticileri ve tüketicileri açısından büyük önem arz etmektedir. Oksidasyonun engellenmesi için gıdaların daha düşük sıcaklıkta tutulması, oksidasyonu kolaylaştırıcı enzimlerin inaktive edilmesi ve uygun paketleme sistemleri kullanılmaktadır. Ayrıca oksidasyona karşı koruyucu olarak kullanılan diğer yaygın metotlar, oksidasyonu geciktirici ya da durdurucu özel katkı maddelerinin kullanımıdır. Bu oksidasyon koruyucuları genellikle antioksidanlar olarak bilinirler. Bu ders ile öğrencilerin, antioksidanların su ürünleri muhafazasındaki kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik etkilerine yönelik bilgi düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır.


Doç. Dr.Koray KORKMAZ


1 Antioksidanlar nelerdir ve doğal ve sentetik antioksidanlar hakkında bilgi sahibi olurlar.
2 Balıklardaki doğal antioksidanlar konusunda yorum yapıp bu ürünlerin sanayiye kazandırılması konusunda fikir yürütebilirler.
3 Su ürünleri alanında farklı antioksidan madde uygulamaları ve kullanım alanlarını kavramış olurlar.
4 Antioksidan kullanımının avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olurlar.

Birinci Öğretim



[Yok]


Su ürünleri işleme teknolojisinde antioksidanların kullanımı ile ilgili hakkında bilgiler verilecektir. Bu kapsamda antioksidanların kaynakları, kullanım alanları, etki mekanizmaları, doğal ve sentetik antioksidanlar, su ürünlerinin işlenmesi süreçlerinde antioksidan kullanımları, antioksidan kullanımının avantajları ve dezavantajlarına değinilecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Antioksidanlar
2 Antioksidanların kullanım alanları
3 Antioksidanların etki mekanizmaları
4 Antioksidanların kaynakları
5 Doğal Antioksidanlar
6 Sentetik Antioksidanlar
7 Antioksidanların elde edilme yöntemleri
8 Vize
9 Su ürünlerinde oksidasyon mekanizması
10 Su ürünlerinde oksidasyonu önleme yöntemleri
11 Su ürünlerinde oksidasyon düzeylerini belirleme yöntemleri
12 Su ürünlerinde antioksidan kullanımı
13 Su ürünlerinde antioksidan kullanımının potansiyel avantaj ve dezavantajları nelerdir?
14 Su ürünlerinde antioksidan kullanımının tüketici tercihi açısından olası etkileri nelerdir?
15 Su ürünlerinde antioksidan kullanımı ile ilgili yasal düzenlemeler.
16 Final

Gupta, V. K., Verma A. K., (2010). Comprehensive Bioactive Natural Products: Antioxidants & Naturaceuticals. Studium Press LLC.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 1 50 50
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 169

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
[OC] 2 5 5 5 5 5 5 4 5 4 5 5 5
[OC] 3 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 4 5 5 5 4 5 5 4 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek