Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BTM6099-19 | SU ÜRÜNLERİNDE BİYOKİMYASAL VE FİZİKSEL BOZULMA PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalite düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılan analiz yöntemlerinin prensipleri ve uygulama şekilleri. Su ürünlerinin depolanmasında biyokimyasal değişim sonucu oluşan ürünlerin tespiti ve doku ve renk’te görülen değişimleri açıklar.
Doç. Dr. Koray KORKMAZ
1 | Su ürünlerinde ölüm sonrası meydana gelen değişimleri açıklar |
2 | Su ürünlerinin kalitesini değerlendirmede uygun yöntemi belirler |
3 | Su ürünlerinin raf ömrünün belirlenmesinde fiziksel ve biyokimyasal yöntemleri kullanmayı öğrenir |
4 | Fiziksel ve kimyasal kalite verilerini değerlendirebilir |
Birinci Öğretim
[Yok]
Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalitelerini belirlemede kullanılan prensip ve yöntemler. Su ürünlerinin depolanma periyodu boyunca meydana gelen biyokimyasal değişimler sonucu oluşan ürünlerin belirlenmesi, doku ve renk değişimleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ölüm sonrası balıkta meydana gelen değişimler | ||
2 | Otolitik değişimler | ||
3 | Nükleotid yıkım ürünleri | ||
4 | Lipit oksidasyonu ve hidrolizi | ||
5 | TMAO ve yıkım ürünleri | ||
6 | Kalite indikatörü olarak enzimlerin kullanımı | ||
7 | Kalite değerlendirmesinde NMR uygulamaları | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Fiziksel analizler, | ||
10 | Doku değişimleri ve ölçüm yöntemleri | ||
11 | Renk değişimleri ve ölçüm yöntemleri | ||
12 | Kalite nedir? Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler | ||
13 | Warner Bratzler testi, puncture testi, sıkıştırma testi | ||
14 | Doku profil analizleri | ||
15 | Duyusal analizler | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Hui, 2006. Food Biochemistry and Food Processing, Blackwell Publ. Nollet, LML, Toldra, F., 2010. Handbook of Seafood and Seafood Product Analysis, CRC Press.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 1 | 14 | 14 |
Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 48 | 48 |
Toplam İş Yükü (saat) | 178 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | |
[OC] 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
[OC] 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |