GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BTM6099-19 SU ÜRÜNLERİNDE BİYOKİMYASAL VE FİZİKSEL BOZULMA PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Ders 1 1 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalite düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılan analiz yöntemlerinin prensipleri ve uygulama şekilleri. Su ürünlerinin depolanmasında biyokimyasal değişim sonucu oluşan ürünlerin tespiti ve doku ve renk’te görülen değişimleri açıklar.


Doç. Dr. Koray KORKMAZ


1 Su ürünlerinde ölüm sonrası meydana gelen değişimleri açıklar
2 Su ürünlerinin kalitesini değerlendirmede uygun yöntemi belirler
3 Su ürünlerinin raf ömrünün belirlenmesinde fiziksel ve biyokimyasal yöntemleri kullanmayı öğrenir
4 Fiziksel ve kimyasal kalite verilerini değerlendirebilir

Birinci Öğretim



[Yok]


Su ürünlerinin biyokimyasal ve fiziksel kalitelerini belirlemede kullanılan prensip ve yöntemler. Su ürünlerinin depolanma periyodu boyunca meydana gelen biyokimyasal değişimler sonucu oluşan ürünlerin belirlenmesi, doku ve renk değişimleri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Ölüm sonrası balıkta meydana gelen değişimler
2 Otolitik değişimler
3 Nükleotid yıkım ürünleri
4 Lipit oksidasyonu ve hidrolizi
5 TMAO ve yıkım ürünleri
6 Kalite indikatörü olarak enzimlerin kullanımı
7 Kalite değerlendirmesinde NMR uygulamaları
8 Ara sınav
9 Fiziksel analizler,
10 Doku değişimleri ve ölçüm yöntemleri
11 Renk değişimleri ve ölçüm yöntemleri
12 Kalite nedir? Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler
13 Warner Bratzler testi, puncture testi, sıkıştırma testi
14 Doku profil analizleri
15 Duyusal analizler
16 Dönem sonu sınavı

Hui, 2006. Food Biochemistry and Food Processing, Blackwell Publ. Nollet, LML, Toldra, F., 2010. Handbook of Seafood and Seafood Product Analysis, CRC Press.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Laboratuvar 1 14 14
Bireysel Çalışma 1 48 48
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 24 24
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 48 48
Toplam İş Yükü (saat) 178

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek