Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BTM6083-14 | SU ÜRÜNLERİNDE GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin sonunda öğrenci gıda mikrobiyolojisinin temel esaslarını öğrenecektir. Su ürünlerindeki çeşitli gıda patojenleri ve su ürünlerinde bozulmaya neden mikroorganizmalarının önemli özelliklerini, tespitini ve tanımlanmasını öğrenecektir. Ayrıca su ürünleri gıda muhafaza yöntemleri ve temel ilkeleri konularında bilgi sahibi olacaktır.
Bölüm Öğretim Üyeleri
1 | Su ürünlerindeki mikroorganizmaları tanımlar |
2 | Gıda bozulmalarının nedenlerini anlar |
3 | Su ürünlerinde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler açıklar. |
4 | Su ürünü bozulmalarının nedenlerini ve farklı tip gıda kaynaklı hastalıkları bilir. |
5 | Gıda koruma metotlarını anlar. |
Yok
Yok
Gıda mikrobiyolojisinin önemi, Su ürünleri için önemli olan bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar ve patojenler, bu mikroorganizmaların kontaminasyon kaynakları, kontaminasyonu önleme metotları, bu mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörler, su ürünleri kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler, korunma yolları, gıda muhafaza yöntemleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda mikrobiyolojisine giriş | ||
2 | Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar | ||
3 | Su ürünlerinde bozulmadan sorumlu mikroorganizmalar | ||
4 | Su ürünlerinde mikrobiyal gelişme | ||
5 | Mikrobiyal su ürünü bozulmaları | ||
6 | Su ürünlerinde mikroorganizmaların tespiti | ||
7 | Su ürünlerinde mikroorganizmaların kontrolü | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Su ürünleri mikrobiyolojisinde hızlı test metotları | ||
10 | Mikrobiyal kontaminasyonu önlemede kullanılan yeni teknikler | ||
11 | Su ürünleri tüketimi ile meydana gelen mikrobiyal kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler | ||
12 | Su ürünlerinde gıda güvenliğinin sağlanması | ||
13 | Su ürünleri gıda mikrobiyolojisinin önemi | ||
14 | Gıda mikrobiyolojisinde yasal düzenlemelere bakış | ||
15 | Genel tekrar | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Jay, J. M. and Loesneer, M. J. and D. A. Golden, 2005; Modern Food Microbiology, Springer Pub., 7th Edit. Ders sunuları ve konu ile ilgili makaleler
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 12 | 3 | 36 |
Makale Kritik Etme | 10 | 3 | 30 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | |
[OC] 1 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
[OC] 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |