Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BTM6044 | BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİNDE BİYOTEKNOLOJİ VE GENETİK | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Su Ürünleri ve balıkçılık da biyoteknoloji ile ilgili temel kavram ve prensiplerinin verilmesi. Biyolojik materyal olarak tek ve çok hücreli canlıların genetik potansiyellerinin teknolojiye aktarımı ile üretim ve hizmet sektörlerinde fayda sağlama kavramının tartışılması
Prof. Dr. Yılmaz ÇİFTCİ
1 | Biyoteknolojinin tarihi gelişimini, temel prensiplerinin kavranması ve günlük hayatla iliskilendirilmesi hakkında bilgi sahibidir. |
2 | Poliploid üretiminin uygulanış amacı ve prensiplerini bilir. |
3 | Tüm dişi ve tüm erkek populasyon üretim tekniklerini bilir. |
4 | Gen transfer teknolojisinin uygulanış şekli hakkında bilgi sahibidir. |
5 | Genetik kalitenin devamı için yapılması gerekenleri bilir. |
6 | Biyoteknolojik uygulamaların karşılaşabileceği zorlukları bilir |
7 | |
8 | |
9 | |
10 | |
11 | |
12 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Genetik varyasyon, DNA sekans varyasyonu, DNA fragment boy varyasyonu, protein varyasyonu ve fenotipik varyasyon yoluyla genetik varyasyonun ölçülmesi. Stok kavramı, genetik ve alleller arasındaki ilişki, zaman içersinde allel frekansının değişimi ve tahmini ile birlikte doğal populasyonlardaki genetik yapı. Haçerilerde genetik hususlar ve nitel ve nicel özellikler için yapay seleksiyon. Ploidi manipülasyonu ve tüm erkek ve tüm dişi üretimi. Su ürünlerinde genetik mühendisliği kapsamında transgen, mikroenjeksiyon ve elektroporasyon.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Su ürünleri ve balıkçılıkta Biyoteknolojik uygulamaların tarihçesi | ||
2 | Genetik ve Fenotipik varyasyon | ||
3 | Genetik ve Fenotipik varyasyon | ||
4 | Genetik varyasyonun ölçülmesi ve moleküler markırlar | ||
5 | Genetik varyasyonun ölçülmesi ve moleküler markırlar | ||
6 | Balıklar da Poliploid uygulamaları | ||
7 | Ploidinin belirlenmesi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Triploid ve diplioid balıkların farklı parametreler yönünden karşılaştırılması | ||
10 | Tüm dişi ve tüm erkek balık üretimi | ||
11 | XY ve ZW kromozom sistemlerinde cinsiyet değiştirme metotları | ||
12 | XY ve ZW kromozom sistemlerinde cinsiyet değiştirme metotları | ||
13 | Su ürünlerinde genetik mühendisliği uygulamaları | ||
14 | Genetik kalitenin sürdürülebilmesi, Genetik koruma ve Gen bankaları için gerekli stratejiler | ||
15 | Genetik biyoteknolojinin karşılaştığı zorluklar ve kısıtlamalar | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
1. Çiftci, Y. Ders Notları (basılmamış) 2. Dunham, R. A. 2004. Aquaculture and Fisheries Biotechnology Genetic Approaches. CABI Publishing, Cambridge, 372s. 3. Beaumont, A.R. and Hoare K. 2003. Biotechnology and Genetics in Fisheries and Aquaculture. Blackwell Science Ltd., Oxford, 158s.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Rapor Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
Bireysel Çalışma | 2 | 24 | 48 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 24 | 24 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | |
[OC] 1 | 3 | 3 | 4 | |||||||||
[OC] 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
[OC] 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
[OC] 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
[OC] 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||
[OC] 6 | 3 | 3 | 4 | 4 | ||||||||
[OC] 7 | ||||||||||||
[OC] 8 | ||||||||||||
[OC] 9 | ||||||||||||
[OC] 10 | ||||||||||||
[OC] 11 | ||||||||||||
[OC] 12 |