Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BTM6023 | SUCUL BİRİNCİL ÜRETİM | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu derste mikroalg kültürü, kültür için gerekli koşullar ve fayda sağladığı alanlar hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Bölüm Öğretim Üyeleri
1 | mikroalgler hakkında bilgi sahibi olur. |
2 | mikroalg kültür yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | mikroalglerin saklanması hakkında bilgi sahibi olur. |
Yok
Yok
Mikroalg kültürü, kültür için gerekli fiziksel koşullar (aydınlatma, sıcaklı, pH, tuzluluk, havalandırma, oksijen seviyesi), mikroalglerin kullanım alanları, mikroalg kültüründeki temel adımlar (örnek toplama, ortam hazırlanması, sterilizasyon, izolasyon ve kültür), saklama yöntemleri (seri kültür, kurutma, liyofilizasyon, dondurarak kurutma, kriyogenik dondurma), alg ürünlerinin hasadı ve depolanması, inceleme yöntemleri ve kontrol yöntemleri konuları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikroalg kültürü nedir? Mikroalglerin büyüme dinamikleri. | ||
2 | Mikroalg kültüründe örnek toplama, ortam hazırlanması, sterilizasyon, izolasyon, kültür. | ||
3 | Mikroalg kültüründe aydınlatma, sıcaklık, pH, tuzluluk. | ||
4 | Mikroalg kültüründe havalandırma ve oksijen seviyesi. | ||
5 | Mikroalglerin kullanıldıkları gıda sektörleri. | ||
6 | Alg metabolitleri. | ||
7 | Mikroalglerin kullanıldıkları deniz çiftlikleri ve mikroalglerin iyileştirici olarak kullanılması. | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Mikroalg kültüründe fiziksel koşullar(aydınlatma, sıcaklık, pH, suyun berraklığı, su hareketleri ve zemin). | ||
10 | Mikroalglerin kullanım alanları. | ||
11 | Türkiye’de yapılabilecek bazı makroskobik alg üretim olanakları. | ||
12 | Saklama yöntemleri (Seri kültür, kurutma, liyofilizasyon, dondurarak kurutma, kriyogenik dondurma). | ||
13 | Alg ürünlerinin hasadı ve depolanması. | ||
14 | İnceleme yöntemleri (lam kültürü yöntemi ve asılı damla kültürü yöntemi). | ||
15 | Kontrol yöntemleri. | ||
16 | Dönem Sonu Sınavı |
Sukatar A., 2004. Alg kültür yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi No: 184: 168 p.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Uygulama/Pratik | 10 | 3 | 30 |
Laboratuvar | 10 | 3 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 3 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
Toplam İş Yükü (saat) | 180 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | |
[OC] 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 |
[OC] 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 |
[OC] 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 2 | 3 |