Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BAH6057-21 | MEYVELERDE SÜRDÜRÜLEBİLİR MUHAFAZA UYGULAMALARI | Ders | 1 | 1 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı; Meyvelerde sürdürülebilir muhafaza uygulamaları ile ilgili bilgileri aktarmak.
Doç. Dr. Saadet KOÇ GÜLER
1 | Meyvelerde sürdürülebilir muhafaza ile ilgili bilgi sahibi olur. |
2 | Sürdürülebilir muhafaza yöntemlerinin diğer muhafaza yöntemlerinden farkını bilir |
3 | Sürdürülebilir muhafazada Türkiye ve dünyadaki genel durum hakkında bilgi sahibi olur. |
Birinci Öğretim
Yok.
Yok.
Sürdürülebilirlik, herhangi bir uygulamanın devamlılığının sağlanmasıdır. Buradaki en önemli nokta sürdürülebilir olması istenilen konuya bütüncül bir bakış açısıyla bakabilmek, tek yönlü bir fayda beklentisinde olmamaktır. Bu nedenle detaylı bir araştırma ve farkındalık gerektirir. Bugün tüm alanlar (otomotiv, tekstil, tarım vb.) sürdürülebilirlik konusunu yoğun bir şekilde gündemlerinde tutmaktadırlar. Tarım, sürdürülebilirliğin mutlaka olması gereken çok önemli bir alandır çünkü insanların tarımsal ürün tüketmeden geçirdiği tek bir yoktur. Sürdürülebilirlik adına yetiştiricilikte yapılması gereken uygulamaların yanında ürünlerin hasadından sonraki süreçte de ele alınması gereken noktalar vardır. Hasat edilen ürünlerin muhafazası için kurutma, depolama, paketleme, farklı solüsyonlarla muamele etme, ışınlama vb. pek çok uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamalar tek başına kullanılabilmekle beraber birbiri ile birleştirilerek de kullanılabilmektedir. Hasat sonrası sürdürülebilirlik denildiğinde bu işlem basamaklarında görev alan insanlar, ekosistem, muhafaza edilecek ürünün yapısı ve istekleri, muhafaza sırasında kullanılan tüm girdiler (enerji, ambalaj, dezenfeksiyon maddeleri/yöntemleri vb.), tüketiciler, süreç atıkları, ekonomik olup olmaması gibi konular ele alınmalıdır. Bu ders kapsamında, sürdürülebilir muhafaza yöntemleri sadece meyveler üzerinden işlenecektir. Meyveleri muhafaza etmek amacıyla kullanılabilecek biyo çözünür ambalajlar, bitkisel kaynaklı uçucu yağların kullanımı, depolanma sırasında kullanılabilecek yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgiler verilerek “Neden sürdürülebilir muhafaza?” konusu irdelenecektir. Meyvelerde sürdürülebilir muhafaza uygulamaları ile ilgili yapılmış çalışmalar (proje, bilimsel makale) incelenecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir muhafaza hakkında genel bilgiler. | ||
2 | Meyvelerde kullanılan muhafaza yöntemlerine genel bakış. | ||
3 | Meyvelerin muhafazasında kullanılan depolama sistemlerinin sürdürülebilirlikleri ile ilgili değerlendirme. | ||
4 | Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı depolar ile ilgili değerlendirme. | ||
5 | Meyvelerin muhafazasında kullanılan ambalajlar. Bu malzemelerin sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi. | ||
6 | Sürdürülebilir ambalajların genel özellikleri (biyo çözünür ambalajlar) | ||
7 | Meyvelerin muhafazasında kullanılan ambalajların genel özellikleri ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi | ||
8 | Ara sınav. | ||
9 | Sürdürülebilir muhafaza yöntemlerinin kullanılmasının iklim değişikliği açısından değerlendirilmesi. | ||
10 | Sürdürülebilir muhafaza yöntemlerinin kullanılmasının iklim değişikliği açısından değerlendirilmesi. | ||
11 | Südürülebilir tarım yöntemleri (organik tarım, iyi tarım ve biyodinamik tarım) ile üretilen ürünlerde uygulanan muhafaza yöntemleri. | ||
12 | Südürülebilir tarım yöntemleri (organik tarım, iyi tarım ve biyodinamik tarım) ile üretilen ürünlerde uygulanan muhafaza yöntemleri. | ||
13 | Meyvelerde sürdürülebilir muhafaza konusunda yapılmış çalışmaların incelenmesi [Bilimsel makaleler, Tarım ve Orman Bakanlığı, TKDK (Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) ve SARE (Sustainable Agriculture Research and Education)] bünyesindeki ilgili projelerin değerlendirilmesi. | ||
14 | Meyvelerde sürdürülebilir muhafaza konusunda yapılmış çalışmaların incelenmesi [Bilimsel makaleler, Tarım ve Orman Bakanlığı, TKDK (Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) ve SARE (Sustainable Agriculture Research and Education)] bünyesindeki ilgili projelerin değerlendirilmesi. | ||
15 | Meyvelerde sürdürülebilir muhafaza konusunda yapılmış çalışmaların incelenmesi [Bilimsel makaleler, Tarım ve Orman Bakanlığı, TKDK (Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) ve SARE (Sustainable Agriculture Research and Education)] bünyesindeki ilgili projelerin değerlendirilmesi. | ||
16 | Yıl onu sınavı. |
Karaçalı, İ., 2012. Tarımsal ürünlerin muhafazası. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova-İzmir. Kader, A.A., 2002. Postharvest technology of horticultural crops. UCANR Publications Agriculture and Climate Change, FAO, 2019 İlgili bilimsel makaleler.
Yok.
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 3 | 42 |
Takım/Grup Çalışması | 10 | 3 | 30 |
Seminer | 6 | 2 | 12 |
Makale Kritik Etme | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Toplam İş Yükü (saat) | 178 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
[OC] 1 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 |
[OC] 2 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 |
[OC] 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 |