GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BAH6056-21 YAŞ MEYVELERİN MUHAFAZASI Ders 1 2 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı; Yaş meyvenin tanımlanması, yaş meyvelerin doğru muhafazası için uygun depolama koşulları ve yaş meyvelerde depolama süresince izlenmesi gereken özellikler ile ilgili bilgi verilmesidir. Öncelikle TS standartlarını (TS 100 Elma, TS 11306 Kivi, TS 34 Turunçgil Meyveleri vb.) göz önünde bulundurarak yaş meyvelerde korunması gereken özellikleri tanımlamak ve yeni depolama uygulamaları için fikir üretimine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.


Doç. Dr. Saadet KOÇ GÜLER


1 Yaş meyveleri genel özellikleri ile tanır.
2 Yaş meyvelerin depolanmasında dikkat edilmesi gereken noktaları bilir.
3 Yaş meyvelerin depolanması ile ilgili Türkiye ve Dünya’daki düzenlemeler/uygulamalar hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Yok.


Yok.


Yaş meyveler %85-90 oranında su içerirler. Hasattan sonra (ana bitkiden koparılma, sarsıntı, yüksek sıcaklık vb. stres faktörleri nedeni ile) solunum hızları oldukça yükselir. Yüksek solunum sonucunda meyvelerde meydana gelen ağırlık kaybı, büzülme, renk kaybı, dokuda meydana gelen yumuşama/süngerleşmeler, yüksek CO2’e bağlı zararlanmalar (süksinik aist birikimi sonucunda oluşan öz kararmaları) vb. kalite kayıplarına karşı depolama öncesinde (ön soğutma, meyvelerin özel solüsyonlara daldırılması vb.) ve sırasında (sıcaklık, nem ve depo atmosferinin kontrolü, depo sterilizasyonu vb.) uygun koşullar hazırlanmalıdır. Yaş meyveler, su içeriklerinin yüksek olması nedeniyle mekanik zararlanmalara (çizilme, yırtılma, çatlama vb.) karşı da oldukça hassastır. Bu nedenle depolama öncesinde ve depolama sırasında ambalaj malzemeleri, depo istif düzeni de önemlidir. Ayrıca, yaş meyveler içinde yer alan klimakterik grubun depolanmasında da, depo atmosferindeki etilen başta olmak üzere mevcut gazların oranları da sağlıklı bir depolama için kontrol altında tutulmalıdır. Bu ders kapsamında yaş meyvelerin genel özellikleri, depolama süresince muhafaza edilmesi önemli olan kalite parametreleri, yaş meyvelerin hasadında dikkat edilmesi gereken noktalar, meyvelere depolama öncesinde yapılan ön uygulamalar, depolama sırasında karşılaşılan problemler ve uygun depolama koşulları ile ilgili bilgiler verilecektir. Ayrıca yaş meyvelerde depolama uygulamaları, Türkiye ve Dünya’daki yaş meyvelerin depolanması ile ilgili düzenlemeler içeren yönetmeliklerin incelenecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Depolamanın önemi ve amacı.
2 Yaş meyvelerin genel özellikleri.
3 Yaş meyvelerin genel özellikleri.
4 Yaş meyvelerde hasat ve depolama öncesi ön uygulamalar. (Hasat kriterleri, hasat zamanı, yaş meyvelerin transferi, ön soğutma vb.)
5 Yaş meyvelerde hasat ve depolama öncesi ön uygulamalar. (Hasat kriterleri, hasat zamanı, yaş meyvelerin transferi, ön soğutma vb.)
6 Yaş meyvelerde depolama uygulamaları (Türkiye). Ürünlere yapılan ön uygulamalar, depo sıcaklığı, nemi, atmosferi, depolamada kullanılan ambalajlar vb. irdelenir.
7 Yaş meyvelerde depolama uygulamaları (Türkiye). Ürünlere yapılan ön uygulamalar, depo sıcaklığı, nemi, atmosferi, depolamada kullanılan ambalajlar vb. irdelenir.
8 Ara sınav.
9 Yaş meyvelerde depolama uygulamaları (Dünya). Ürünlere yapılan ön uygulamalar, depo sıcaklığı, nemi, atmosferi, depolamada kullanılan ambalajlar vb. irdelenir.
10 Yaş meyvelerde depolama uygulamaları (Dünya). Ürünlere yapılan ön uygulamalar, depo sıcaklığı, nemi, atmosferi, depolamada kullanılan ambalajlar vb. irdelenir.
11 Yaş meyvelerde depolama süresince incelenecek özellikler.
12 Yaş meyvelerde depolama süresince incelenecek özellikler.
13 Klimakterik meyvelerde depolama süresince incelenecek özellikler. Özellikle meyvelerin solunum hızı değişimi, depo atmosferindeki etilen ve CO2 gazının kontrolü gibi konular irdelenir, klimakterik olmayan meyvelerle kıyaslanır.
14 Ulusal (TS standartları) ve uluslararası (Codex Alimentarius) yaş meyve standartları incelenerek mevcut depolama yöntemlerinin değerlendirilmesi. Yeni fikirlerin oluşumuna yönelik karşılıklı fikir alış-verişi.
15 Ulusal (TS standartları) ve uluslararası (Codex Alimentarius) yaş meyve standartları incelenerek mevcut depolama yöntemlerinin değerlendirilmesi. Yeni fikirlerin oluşumuna yönelik karşılıklı fikir alış-verişi.
16 Yıl sonu sınavı.

Karaçalı, İ., 2012. Tarımsal ürünlerin muhafazası. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova-İzmir. Kader, A.A., 2002. Postharvest technology of horticultural crops. UCANR Publications Gil, M.I., Beaudry, R., 2020. Controlled and Modified Atmospheres for Fresh and Fresh-Cut Produce, Academic Press Codex Alimentarius, 2007, Fresh Fruit and Vegetables, WHO and FAO İlgili bilimsel makaleler. Yaş meyveler ile ilgili TS standartları (TS 100 Elma, TS 11306 Kivi, TS 34 Turunçgil Meyveleri vb.)




Yok.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 14 3 42
Takım/Grup Çalışması 10 3 30
Seminer 6 2 12
Makale Kritik Etme 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 1 6
Toplam İş Yükü (saat) 178

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 3 3 4 3 2 3
[OC] 2 4 4 4 4 3 5
[OC] 3 4 4 4 4 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek