Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BAH6015-13 | BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KALİTE VE STANDARDİZASYON | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
• Kalite kavramı, kalite kriterleri ve kaliteyi etkileyen faktörler • Bahçe ürünlerinde standartlar ile ilgili sembolleri öğretmek
Yrd. Doç Dr. Burhan ÖZTÜRK
1 | Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılabilmesi |
2 | Bahçe ürünlerinin kalite parametrelerinin belirlenmesi, analiz ve değerlendirilmesi |
3 | Kalite sistemlerinin üretimde kullanılabilmesi |
4 |
Yok
Yok
• Bahçe ürünlerinde kalite ve standardizasyon kavramlarının tanımı • Ürünlerin kalite olarak sınıflandırılması • Kalite kriterleri • Kalite sınırlarının belirlenmesi • Kalite ve boy toleransları • Ulusal ve uluslararası sembollerin tanımı
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Kalite ve standardizasyonun tanımı ve önemi | ||
2 | Standardizasyonun aşamaları | ||
3 | Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılması | ||
4 | Bahçe ürünlerinde boy ve kalite toleransları | ||
5 | Bahçe ürünlerinde kalite kriterleri | ||
6 | Kalite kriterlerinde ölçüm yöntemleri | ||
7 | Kalite kriterlerinin tespit edilmesi | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Hasat öncesi ve sonrası kaliteyi etkileyen faktörler | ||
10 | Ürünlerin boyutsal özelliklerine göre sınıflandırılması | ||
11 | Kalite ve standardizasyon hususunda son gelişmeler | ||
12 | Kalite sistemlerinin değerlendirilmesi | ||
13 | Bahçe ürünlerinde pazarlama standartları | ||
14 | İyi tarım uygulamaları | ||
15 | Kalite politikaları ve ilgili kurumlar | ||
16 | Final sınavı |
Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir Thompson, A.K., 2003. Fruit and vegetables : Harvesting, handling, and storage. Blackwell Publishing Company, USA. Bennet, G.S., 2009. Food identity preservation and traceability, CRC Press, Taylor and Francis Group, 686 p. Marsden, T., Smith, E., 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding. 440-445 pp.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 1 | 3 | 3 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Toplam İş Yükü (saat) | 203 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
[OC] 1 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | |
[OC] 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | |
[OC] 3 | 4 | 4 | 4 | |||
[OC] 4 |