| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| BAH6015-13 | BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KALİTE VE STANDARDİZASYON | Ders | 1 | 2 | 6.00 |
Yüksek Lisans
Türkçe
• Kalite kavramı, kalite kriterleri ve kaliteyi etkileyen faktörler • Bahçe ürünlerinde standartlar ile ilgili sembolleri öğretmek
Dr. Öğr. Üyesi Burhan ÖZTÜRK
| 1 | Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılabilmesi |
| 2 | Bahçe ürünlerinin kalite parametrelerinin belirlenmesi, analiz ve değerlendirilmesi |
| 3 | Kalite sistemlerinin üretimde kullanılabilmesi |
| 4 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
• Bahçe ürünlerinde kalite ve standardizasyon kavramlarının tanımı • Ürünlerin kalite olarak sınıflandırılması • Kalite kriterleri • Kalite sınırlarının belirlenmesi • Kalite ve boy toleransları • Ulusal ve uluslararası sembollerin tanımı
| Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
|---|---|---|---|
| 1 | Kalite ve standardizasyonun tanımı ve önemi | ||
| 2 | Standardizasyonun aşamaları | ||
| 3 | Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılması | ||
| 4 | Bahçe ürünlerinde boy ve kalite toleransları | ||
| 5 | Bahçe ürünlerinde kalite kriterleri | ||
| 6 | Kalite kriterlerinde ölçüm yöntemleri | ||
| 7 | Kalite kriterlerinin tespit edilmesi | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | Hasat öncesi ve sonrası kaliteyi etkileyen faktörler | ||
| 10 | Ürünlerin boyutsal özelliklerine göre sınıflandırılması | ||
| 11 | Kalite ve standardizasyon hususunda son gelişmeler | ||
| 12 | Kalite sistemlerinin değerlendirilmesi | ||
| 13 | Bahçe ürünlerinde pazarlama standartları | ||
| 14 | İyi tarım uygulamaları | ||
| 15 | Kalite politikaları ve ilgili kurumlar | ||
| 16 | Final sınavı |
Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir Thompson, A.K., 2003. Fruit and vegetables : Harvesting, handling, and storage. Blackwell Publishing Company, USA. Bennet, G.S., 2009. Food identity preservation and traceability, CRC Press, Taylor and Francis Group, 686 p. Marsden, T., Smith, E., 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding. 440-445 pp.
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
| Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
| Laboratuvar | 1 | 3 | 3 |
| Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 203 | ||
| [PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | |
| [OC] 1 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | |
| [OC] 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | |
| [OC] 3 | 4 | 4 | 4 | |||
| [OC] 4 |