GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BAH6015-13 BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KALİTE VE STANDARDİZASYON Ders 1 2 6.00

Yüksek Lisans


Türkçe


• Kalite kavramı, kalite kriterleri ve kaliteyi etkileyen faktörler • Bahçe ürünlerinde standartlar ile ilgili sembolleri öğretmek


Yrd. Doç Dr. Burhan ÖZTÜRK


1 Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılabilmesi
2 Bahçe ürünlerinin kalite parametrelerinin belirlenmesi, analiz ve değerlendirilmesi
3 Kalite sistemlerinin üretimde kullanılabilmesi
4


Yok


Yok


• Bahçe ürünlerinde kalite ve standardizasyon kavramlarının tanımı • Ürünlerin kalite olarak sınıflandırılması • Kalite kriterleri • Kalite sınırlarının belirlenmesi • Kalite ve boy toleransları • Ulusal ve uluslararası sembollerin tanımı


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kalite ve standardizasyonun tanımı ve önemi
2 Standardizasyonun aşamaları
3 Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılması
4 Bahçe ürünlerinde boy ve kalite toleransları
5 Bahçe ürünlerinde kalite kriterleri
6 Kalite kriterlerinde ölçüm yöntemleri
7 Kalite kriterlerinin tespit edilmesi
8 Ara sınav
9 Hasat öncesi ve sonrası kaliteyi etkileyen faktörler
10 Ürünlerin boyutsal özelliklerine göre sınıflandırılması
11 Kalite ve standardizasyon hususunda son gelişmeler
12 Kalite sistemlerinin değerlendirilmesi
13 Bahçe ürünlerinde pazarlama standartları
14 İyi tarım uygulamaları
15 Kalite politikaları ve ilgili kurumlar
16 Final sınavı

Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir Thompson, A.K., 2003. Fruit and vegetables : Harvesting, handling, and storage. Blackwell Publishing Company, USA. Bennet, G.S., 2009. Food identity preservation and traceability, CRC Press, Taylor and Francis Group, 686 p. Marsden, T., Smith, E., 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding. 440-445 pp.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Laboratuvar 1 3 3
Bireysel Çalışma 14 5 70
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 4 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 4 56
Toplam İş Yükü (saat) 203

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6
[OC] 1 3 2 3 4 4
[OC] 2 4 4 3 3 4
[OC] 3 4 4 4
[OC] 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek