GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TDE6106 YENİ TÜRK EDEBİYATINDA GAZETE VE DERGİLER Ders 1 1 5.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu derste gazete ve dergilerin yeni Türk edebiyatı üzerindeki etkileri araştırılacaktır. Tanzimat edebiyatıyla yeni bir tür olarak karşımıza çıkan gazete ve dergiler, Batılı manada modern edebiyatın gelişmesinde ve yeni yazar neslinin yetişmesinde önemli önemli katkılar yapar. Hatta bir döneme adını veren Servet-i Fünûn dergisi, pek çok tartışmayı da içinde barındırır. Amacımız gazete ve dergileri dönemlere ve işlevlerine göre tasnif edip öne çıkanlar üzerinde durmaktır.


Dr. Öğr. Ü. Salih Okumuş


1 Tanzimat’tan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar geçen sürede yayımlanmış gazete ve dergilerdeki; edebî faaliyetler hakkında bilgi sahibi olacaktır.
2 Tanzimat’tan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar geçen sürede yayımlanmış gazete ve dergilerdeki gazete ve dergilerde oluşan edebiyat toplulukları, edebî modalar hakkında bilgi sahibi olacaktır.
3 Tanzimat’tan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar geçen sürede yayımlanmış gazete ve dergilerdeki fikir ve edebiyat kavgaları konularında fikir sahibi olacaktır.
4 Gazetelerin edebiyat sütunları ve bu sütunlardaki kutuplaşmalar hakkında bilgi sahibi olacaktır.
5 Gazetelerdeki edebî eser tefrikaları, politika-edebiyat-basın ilişkisi konularında bilgilendirileceklerdir.

Birinci Öğretim


yok


[Yok]


Bu derste Yeni Türk Edebiyatında gazete ve dergiler ele alınacaktır. Bilhassa 1960’tan sonra Tanzimatla birlikte ülkemize giren gazete verdiler, Türk edebiyatının gelişimine de önemli katkılarda bulunur. Tanzimattan bu yana çıkan gazete ve dergilerin önemlileri şekil, içerik ve tesirleri bakımından incelenecektir


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş: Dersin önemi, kapsamı ve kaynak bilgisi.
2 Tanzimat yıllarında siyasi ve kültürel arka planı ve Osmanlı Türk Basının Doğuşu Osmanlı’ya matbaanın gelişi ve gayr-i Müslimlerin basın hayatı.
3 Takvim-i Vekayi ve etkisi İlk özel gazete: Tercüman-ı Ahval ve Şinasi
4 Resmî gazete geleneğinden özel müteşebbise yeni gazetecilik anlayışı ve İlk Gazeteler
5 İlk dergilerin Özellikleri, Tanzimat döneminde yapılan basın düzenlemeleri ve Sansür
6 Gazete-edebiyat-politika ilişkisi ve edebiyatçılarımız
7 Servet-i Fünün, II. Meşrutieytet ve Milli edebiyat devrinde basın ve edebiyat
8 Tanzimat sonrası Yeni Türk edebiyatının gelişmesinde gazete ve dergilerin rolü ve gazeteler/dergiler arası edebi tartışmalar.
9 Ara Sınav
10 Süreli Yayın Geleneği ve Dergiler
11 Fikir Dergiciliğinden Edebiyat Dergiciliğine Bir Bakış
12 Tanzimattan Cumhuriyete Çıkan Önemli Edebiyat ve Sanat Dergileri: Servet-i Fünün, Malumat, Genç Kalemler, Türk Yurdu, Rubab, Dregâh
13 Cumhuriyete Döneminde Çıkan Önemli Edebiyat ve Sanat Dergileri: Yeni Mecmua, Güneş, Hayat, Kadro, Varlık, Hisar, Papirus
14 Hafta 14 Edebiyat Sanat dergiciliğindeki durum The situation in literature and art magazine publishing
15 Taşrada dergicilik
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders Kitabı/Kaynaklar Recommended or Required Reading BAYRAK, M. Orhan, (1994), Türkiye’de Gazeteler ve Dergiler Sözlüğü (1831- 1993), İstanbul: Küll Yayınları. ÇAKIR, Hamza, (1998), “Türkiye’de Serbest Gazeteciliğe Adım: Yarı Özel Gazete Ceride-i Havadis”, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 7: 15- 37 DUMAN, Hasan, (2000), Osmanlı-Türk Süreli Yayınları ve Gazeteleri Bibliyografyası ve Toplu Kataloğu: 1828- 1928, I-II, Ankara: Enformasyon ve Dokümantasyon Hizmetleri Vakfı Yayınları. İSKİT, Server, (1941), “Gazetelerimizde Tefrika ve Mecmuacılık”, Ülkü Millî Kültür Dergisi, Yeni Seri, I, 6: 15. KALKAN, Şenay, (1982), “Dergilerimizin Edebiyatımıza Katkısı”, Varlık, XLIX, 895: 33- 36. KARATAŞ, Turan, (2004), Ansiklopedik Edebiyat Terimleri Sözlüğü, Ankara: Akçağ Yayınları, 2. bs. KOLOĞLU, Orhan, (1995), “Osmanlı’da Türkçe Dışı Basın”, Kebîkeç, 2: 127- 137. KYÜZ, Kenan, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri I (1860- 1923), İstanbul: Mas Matbaacılık. OKAY, M. Orhan, (2005), Batılılaşma Devri Türk Edebiyatı, İstanbul: Dergâh Yayınları. POLAT, Nâzım H. (2000), “II. Meşrutiyet Devri Kültür ve Edebiyat Hayatında Türkçü ve Türkçeci Yayın Organları”, Yeni Türkiye, 3: 259- 281. SELİM NÜZHET (1931), Türk Gazeteciliği, İstanbul: Devlet Matbaası. TANPINAR, Ahmet Hamdi, (1997), 19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi, İstanbul: Çağlayan Kitabevi, 8. bs. TANSEL, Fevziye Abdullah (1960), “Hususi İlk Gazetemiz Tercüman-ı Ahval ve Şinasi’nin Çalışmaları”, Şinasî / Makaleler, Ankara: Dün-Bugün Yayınevi, III-XII. TARAKÇI, Ümmügülsüm, (1999), “Tanzimat Devri Fikir Hayatının Teşekkülünde Gazetelerin Rolü”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yayımlanmamış Seminer Çalışması, Samsun.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Bütünleme Sınavı 1 3 3
Makale Yazma 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 10 1 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 5 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 5 30
Toplam İş Yükü (saat) 141

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7
[OC] 1 3
[OC] 2 4
[OC] 3 5
[OC] 4
[OC] 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek