GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZFS3162018958 TARLA ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 3 6 3.00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, gıda mühendisliği bakış açısıyla tarla ürünlerinin üretimi, işlenmesi, depolanması ve değerlendirilmesi konularında bilgi ve beceri kazandırmaktır. Öğrencilerin tarla ürünlerinin işlenme süreçleri, kalite kontrol yöntemleri ve sürdürülebilir tarım uygulamaları ile ilgili bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.


Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk ÇELİK


1 Tarla ürünlerinin üretim süreçlerini ve gıda mühendisliği bakış açısıyla teknolojilerini anlayacak
2 Hasat sonrası işlemler, muhafaza yöntemleri ve gıda güvenliği uygulamaları konusunda bilgi kazanacak
3 Tarla ürünlerinin işlenmesi ve yeni ürünlere dönüştürülmesine yönelik teknoloji ve prensipleri benimseyecek ve farklı bir bakış açısı kazanacaktır

Birinci Öğretim



[Yok]



Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tarla ürünlerinin tanımı, sınıflandırılması ve temel özellikleri
2 Tarla ürünlerinin bileşiminde yer alan maddeler
3 Tarla ürünlerinin bileşiminde yer alan maddeler
4 Gıdaların dayandırılma yöntemleri-soğutma ve dondurma
5 Gıdaların dayandırılma yöntemleri-ısıl işlem ve konserve
6 Gıdaların dayandırılma yöntemleri-kontrollü ve modifiye atmosfer
7 Şeker pancarının bileşimi, pancarın şekere işlenmesi Glikoz/fruktoz şurubu üretimi
8 Ara sınav
9 çayın kimyasal bileşimi, siyah ve yeşil çay üretimi Kahve üretim teknolojisi
10 Buğdayın bileşimi, un ve ekmek teknolojisi, irmik-bulgur-tarhana
11 Buğdayın bileşimi, un ve ekmek teknolojisi, irmik-bulgur-tarhana
12 Yağlı tohumlar, yağ üretim teknolojisi (ayçiçeği, soya, kanola, pamuk,susam)
13 Yağlı tohumlar, yağ üretim teknolojisi (ayçiçeği, soya, kanola, pamuk,susam)
14 Baklagiller, pirinç, mısır, aquafaba
15 Tıbbi ve aromatik bitkiler
16 Dönem sonu sınavı

Özel Gıdalar Teknolojisi, 2017, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:178, Adana. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Prof. Dr. Sebahattin Nas - Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp, Sidas Yayınevi Meyve Sebze İşleme taknolojisi, Bekir Cemeroğlu Hububat Bilimi ve Teknolojisi, Hamit Köksel Tahıl İşleme Teknolojsi, Adem Elgün



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Takım/Grup Çalışması 1 8 8
Proje Sunma 1 8 8
Bireysel Çalışma 1 16 16
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 16 16
Toplam İş Yükü (saat) 90

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8
[OC] 1 4 3
[OC] 2 2 4 3
[OC] 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek