GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ZTB4062016955 YEMEKLİK DANE BAKLAGİLLER Ders 4 8 3.00

Lisans


Türkçe


Dersin amacı, yemeklik tane baklagillerin Dünya ve Türkiye’deki önemini hakkında öğrencileri bilgilendirmek, bunların yetiştiriciliği hakkında bilgi vermektir.


Prof.Dr.Nuri YILMAZ


1 Yemeklik tane baklagillerin genel önemi, sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri hakkında bilgiye sahip olur.
2 Yemeklik tane baklagillerin toprak hazırlığından hasadına kadar nasıl yetiştirileceğini bilir.
3
4


Yok


Yok


Giriş, Yemeklik tane baklagillerin genel önemi, sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri. Fasulye, Bezelye, Bakla, Börülce, Mercimek ve Nohudun ayrı ayrı ekonomik önemleri, kökeni, yabani formları, tarihçeleri ve coğrafi dağılışları, taksonomileri, morfolojileri ve fizyolojileri, kimyasal bileşimleri, adaptasyonları, kültürleri, hastalık ve zararlıları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Giriş ve yemeklik tane baklagillerin ekonomik önemi,
2 Yemeklik tane baklagillerin insan ve hayvan beslenmesindeki ve ekim nöbetindeki önemi
3 Baklagillerde azot bağlama ve önemi
4 YTB sistematikteki yeri, morfolojisi ve fizyolojisi, adaptasyonu, toprak istekleri, faydalanma şekilleri Tahıl tanelerinin depolanması.
5 Fasulyenin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
6 Fasulyenin adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
7 Bezelyenin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
8 Ara sınav
9 Bezelyenin adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
10 Baklanın ekonomik önemi, kökeni, coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi, adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
11 Börülcenin ekonomik önemi, kökeni, coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi, fizyolojisi, kimyasal bileşimi, adaptasyon, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
12 Nohutun ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
13 Nohutun adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
14 Mercimeğin ekonomik önemi, kökeni, yabani formları, tarihçesi ve coğrafi dağılışı, taksonomisi, morfolojisi ve fizyolojisi, kimyasal bileşimi,
15 Mercimeği adaptasyonu, kültürü: toprak işleme, gübreleme, ekim, tohumluk, bakım, hasat ve harman, hastalık ve zararlıları
16 Dönem sonu sınavı

Yılmaz, N., 2011. Yemeklik Tane Baklagiller Ders notları Şehirali, S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları:1089, Ders Kitabı: 314. Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 5 35
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 1 10
Toplam İş Yükü (saat) 90

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18
[OC] 1 4 3 3 3 3 3 3 1 2 1 2 1 3 2
[OC] 2 3 4 4 3 4 4 4 1 2 2 2 1 2 1
[OC] 3
[OC] 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek