GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ULT2062016277 SU ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Ders 2 4 3.00

Önlisans


Türkçe


Bu derste, su ürünlerinin kalite özelliklerinin, muhafaza ve isleme tekniklerinin uygulamaya yönelik incelenmesi amaçlanmaktadır. Farklı isleme teknikleri gerektiren kabuklu su ürünlerinin islenmesinde kullanılan yeni teknolojilerin tanıtılması hedeflenmektedir. Su ürünleri kalitesini etkileyebilen faktörler olan avlamadan islemeye kadar geçen süre içinde


Dr. Öğr. Üyesi Fatih Ahmet ASLAN


1 Öğrenci su ürünlerine uygulanan temel islemler konusunda kapsamlı bilgi sahibi olur.
2 Öğrenci gelişen teknoloji ve bilgilerin farkına vararak tüm çalısma yaşamında öğrenmenin önemini anlayacak.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Su Ürünleri İşleme Teknolojisi dersi, balıkların ve diğer su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, , ölüm sonrası balık eti kalitesinde oluşan değişiklikler ve bu değişikliklerin teknolojik kaliteye olan etkileri gibi konuları kapsamaktadır. Bunun yanı sıra, bu derste su ürünlerinin değerlendirilmesinde uygulanan dondurma, tuzlama, kurutma, konserveleme ve tütsüleme gibi temel teknolojik işlemler ürün özellikleri de göz önünde bulundurularak aktarılmaktadır. Ayrıca su ürünleri mikrobiyolojisi, su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama tekniklerine de değinilmektedir


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Balıkların sınıflandırılması, anatomisi ve fizyolojisi
2 Kimyasal kompozisyon
3 Glikoliz ve ölüm sonrası değisiklikler
4 Glikoliz ve ölüm sonrası değisiklikler
5 Su ürünlerinde tazelik kriterleri
6 Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama)
7 Taze balıkların islenmesi (soğutma ve soğukta depolama)
8 Arasınav
9 Su ürünlerinin dondurulması
10 Tuzlama ve kurutma teknikleri
11 Tütsüleme teknolojisi
12 Konserveleme teknikleri
13 Kabukluların islenmesi
14 Su ürünleri mikrobiyolojisi
15 Ambalajlama teknikleri
16 Final Sınavı

Süt Teknolojisi ders notları –Süreyya Saltan Evrensel. Süt Ürünleri Teknlojisi-Cenap TekinŞen. Süt Teknolojisi-Mustafa Metin Ders Notu-Dr. Nejlet Filiz, Et Bilimi ve Teknolojisi-Prof. Dr. Aydın Öztan, Et ve Et Ürünleri Teknolojisi-Prof. Dr. Şahsene Anar, Et Endüstrisi-Prof. Dr. Yalçın Yıldırım.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Tartışma 1 1 1
Alan Çalışması 1 3 3
Rapor Hazırlama 1 1 1
Rapor Sunma 1 1 1
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 2 2
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 3 3
Toplam İş Yükü (saat) 84

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 3 1
[OC] 2 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek