Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ASC11320228310 | PİŞİRME YÖNTEMLERİ I | Ders | 1 | 1 | 4.00 |
Önlisans
Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapma, uluslararası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliğini kazandırma.
Öğr.Gör. Meryem SET
1 | Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapmak |
2 | Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama/ kesme işlemlerini yapmak |
3 | Temel stokları (et suları) ve sosları hazırlamak |
4 | Blanching, boiling, stewing yöntemleri ile pişen yemekleri hazırlamak |
5 |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımları Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama/kesme işlemleri Temel stokları (et suları) ve sosları hazırlama Blanching (ön pişirme/ağartma) işlemini yapma Boiling ( Bol suda pişirme) pişen yemekleri hazırlama Steving(Kendi suyunda Pişirme) pişen yemekleri hazırlamak
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mutfağın hiyerarşik yapıya göre yönetim şeması | ||
2 | Mutfak bölümlerinde çalışanların iş ve görev tanımları | ||
3 | Uluslararası doğrama şekilleri (Julienne, brunoise, jardiniere, macedon) | MUTFAK | |
4 | Uluslararası doğrama şekilleri ( Mire poix, paysanne, batonnets, vichy) | MUTFAK | |
5 | Lezzet verici karışımları hazırlamak | ||
6 | Temel beyaz et suyu hazırlamak | MUTFAK | |
7 | Temel kahverengi et suyu hazırlamak | MUTFAK | |
8 | ARA SINAV | ||
9 | Blanching pişirme işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak | ||
10 | Yiyecekleri Blenching yöntemiile pişirme | MUTFAK | |
11 | Boiling pişirme işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak | ||
12 | Yiyecekleri boiling pişirme yöntemi ile pişirmek | MUTFAK | |
13 | Stewing işlemi için yiyeceklere ön hazırlık yapmak | ||
14 | Yiyecekleri stewing yöntemi ile pişirmek | MUTFAK | |
15 | Sosları yiyeceklerde kullanmak | ||
16 | Hazırlanan stokları yiyeceklerde kullanmak | MUTFAK |
Pişirme Yöntemleri ve Teknikleri I-II / Ayhan GÖKDEMİR İnternet yayınları Yemek kitapları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 16 | 4 | 64 |
Bireysel Çalışma | 2 | 8 | 16 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 9 | 18 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 9 | 18 |
Toplam İş Yükü (saat) | 118 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | [PC] 18 | [PC] 19 | [PC] 20 | |
[OC] 1 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 2 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
[OC] 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 |
[OC] 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |