GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SEC215201291190 ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3.00

Önlisans


Türkçe


1-Taşıt üzerindeki iklimlendirme sistemleri hakkındaki temel bilgileri genişleterek, yeni bilgi ve beceriler kazanabilme. 2-Teorik bilgilerin uygulama çalışmalarıyla pekiştirme. 3-Taşıt iklimlendirme sistemleri üzerindeki teknolojik gelişimleri takip edebilme.


Yrd.DoçDr.Mithat AKGÜN


1 Taşıt tipi soğutma, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin mekanik ve elektrikli devre elemanlarını tanır.
2 Taşıt iklimlendirme sistemlerinin bakımı, arızalarının tespiti ve giderilmesi, elektrik devre şemalarının incelenmesi ve devre takibi.
3 Isıtma sistemi elemanları. Kompresörlü sistemler ve çeşitleri ve elemanları. Kumanda sistemleri, iklimlendirme sistemi algılayıcıları.
4 Taşıtların ısıtılması, soğutulması ve ortam havasının rutubetinin alınması, termodinamik çevrimleri. Soğutma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanlar.
5 Taşıt tipi soğutma, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin devre elemanlarını şematik resminden tanıyabilir.


Yok


Yok


A-Taşıt iklimlendirme sistemlerini oluşturan elemanların teorik analizi. B-Taşıt iklimlendirme sistemlerini oluşturan elemanlar. C-Taşıt iklimlendirme sistemlerinde yeni teknolojiler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Isıtma, Soğutma, Nemlendirme gibi teorik ifadeler. Havanın karıştırılması, ısıtılması, soğutulması ve nemlendirilmesi prosesleri.
2 Isıtma, Soğutma, Nemlendirme gibi teorik ifadeler. Havanın karıştırılması, ısıtılması, soğutulması ve nemlendirilmesi prosesleri.
3 Soğutucu akışkanların performans özellikleri. Soğutucu akışkanların soğutma sistemi ile olan etkileşimi.
4 Taşıt İklimlendirme Sistemini Oluşturan Elemanlar.Taşıt tipi soğutma, ısıtma ve havalandırma sistemleri. Taşıt iklimlendirme sistemlerinin , taşıt sistemleri arasındaki etkileşimi.
5 Taşıt tipine göre iklimlendirme sistemi seçimleri. İklimlendirme sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve teorik analizi.
6 Taşıt tipi soğutma, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin mekanik ve elektrikli devre elemanları. Taşıt tipi soğutma, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin devre elemanları ve devre şemaları.
7 Mekanik devre elemanlarının görevleri. Elektrik devre elemanlarının önemi ve görevleri.
8 Ara sınav
9 Taşıt iklimlendirme sistemi şeması yardımıyla elemanların ve devrenin çalışmasını izleme. Taşıt iklimlendirme sistemi montajı, tamir ve bakım işlemleri
10 Taşıt iklimlendirme sistemi montaj, tamir ve bakım araç ve gereçleri. Taşıt iklimlendirme sistemi periyodik bakım işlemleri.
11 Taşıt iklimlendirme sistemi, önemli arıza sebepleri ve giderilme yöntemleri.
12 Soğutucu akışkanların çevre kirliliğine etkileri
13 Soğutucu akışkanların çevre kirliliğine etkileri ve alınan önlemler
14 Taşıtlarda kullanılan yeni geliştirilen soğutma sistemleri.
15 Taşıtlarda kullanılan yeni geliştirilen soğutma sistemleri.
16 Dönem sonu sınavı

1. Çengel, Y.A., Boles M.A., 1996, Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik, McGraw Hill-Literatür, İstanbul, ISBN:975-7860-78-6 2. Incropera Frank P., DeWitt David P., Fundamentals of Heat and Mass Transfer Fifth Edition, Wiley, John & Sons, 2001.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 5 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 4 16
Toplam İş Yükü (saat) 84

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18 [PC] 19 [PC] 20 [PC] 21 [PC] 22
[OC] 1 3
[OC] 2 4
[OC] 3 3 2
[OC] 4 4 1
[OC] 5 5 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek