GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OTO205201291190 HAREKET KONTROL SİSTEMLERİ Ders 2 3 4.00

Önlisans


Türkçe


1-Taşıtların dinamik davranışlarını kontrol eden sistemler ve hareket kontrol teknolojisini kavrayabilme. 2-Teorik bilgileri taşıt statiği ve dinamiği ile ilişkilendirilerek, uygulama çalışmalarıyla gerçeklilik ve anlaşılabilirliliğini kavrayabilme. 3-Taşıt hareketini kontrol eden sistemlerin diğer sistemlerle ilişkisini ve yol, taşıt-sürücü etkileşimini kavrayabilme.


Öğr. gr. Şükrü YILMAZ


1 Direksiyon sisteminin ve süspansiyon sistemlerinin yapısal özellikleri ve çalışmalarının bilgisi.
2 Fren sistemlerin yapısal özellikleri ve çalışmalarının bilgisi.
3 Taşıt hareket organlarıyla ilgili temel bir bilgiye sahip olmak, bu sistemlerin birbiriyle uyumlu çalışma gerekliliğinin bilgi ve becerisine sahip olmak.
4 Hareket kontrol sistemini oluşturan parçalarla ilgili arızaları onarabilme bilgi ve becerisine sahip olmak.
5 Taşıtlarda hareket kontrol sistemlerini meydana getiren parçaların yapısı ve çalışma özeliklerinin bilgisi.
6 Şasi ve karoserinin yapısal öneminin bilgisi, taşıt ön düzen geometrisinin özellikleri ve birbiriyle ilgili bağlantılarının bilgisi.
7
8
9
10
11


Yok


Yok


A-ŞASİ VE KAROSERİ TEKNİĞİ B-YÖN KONTROL VE DİREKSİYON SİSTEMLERİ C-SÜSPANSİYON SİSTEMLERİ D-FREN SİSTEMLERİ


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Araçlarda şasi ve karoserinin temel görevleri ve önemi, farklı şasi yapıları ve özellikleri, şasi ve karoserinin yük dağılımı ve denge mekanizmaları, şasi ölçme ve kontrol sistemleri, şasi doğrultma kriterleri, ön ve arka askı donanımları, ve elemanları.
2 Hareket ve tork iletim şekilleri ve çalışmaları, serbest askı donanımları, viraj denge çubuğu, şasi ve karoseri ve askı donanımlarının diğer hareket kontrol sistemleri ile ilişkisi.
3 Ön düzen geometrisini oluşturan parametreler, açısal ve boyutsal geometrik detayların taşıt yön kontrolü ile ilişkisi.
4 Kamber, kaster, king pimi ve dönüş açıları, rot açıklığı ve kapalılığı, ön düzen geometrisinin fiziksel esasları, ön düzen geometrisindeki bozulmaların taşıt hareketine etkileri, düzeltilme çareleri, direksiyon sistemi ile ön düzen geometrisi ilişkisi.
5 Direksiyon sistemleri elemanları ve farklı uygulamalar, hidrolik direksiyon, elektro-mekanik direksiyon, elektro hidrolik direksiyon, direksiyon sistemi arızaları teşhisi ve giderilme yöntemleri.
6 Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi.
7 Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi.
8 Arasınav
9 Yaprak yay ve helisel yayların yapısal özellikleri ve süspansiyon sistemimdeki işlevi.
10 Amortisörlerin işlevi, çalışma esasları, çeşitleri, farklı süspansiyon sistemleri, süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağları ve özellikleri.
11 Körüklü,hidrolik takviyeli sistemler, kullanım alanları, elektronik kontrollü süspansiyon sistemleri,çalışma esasları, süspansiyon sisteminde arıza arama , teşhis koyma ve arıza giderme yöntemleri.
12 Sürtünme kavramı, çeşitleri ve frenlemenin fiziksel esasları, temel düzeyde hidrolik- pnömatik terminolojisi, klasik fren sistemi ve elemanları.
13 Merkez pompası, vestinghouse ve tekerlek silindirleri ile diğer ara elemanlar, kampanalı ve diskli fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, kilitlemesiz fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, motor freni şaft freni kavramaları ve çalışma mekanizmaları.
14 El freni ve özellikleri, diğer frenleme mekanizmaları (retarder), fren sisteminde arıza arama , bulma, ayar yapma işlemleri.
15 El freni ve özellikleri, diğer frenleme mekanizmaları (retarder), fren sisteminde arıza arama , bulma, ayar yapma işlemleri.
16 Dönem sonu sınavı

Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 120

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18 [PC] 19 [PC] 20 [PC] 21 [PC] 22
[OC] 1 4
[OC] 2 5
[OC] 3 4
[OC] 4 5
[OC] 5 4
[OC] 6 5
[OC] 7 5
[OC] 8 4
[OC] 9 5
[OC] 10 5
[OC] 11 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek