GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
OTO203201291190 GÜÇ AKTARMA ORGANLARI Ders 2 3 4.00

Önlisans


Türkçe


Taşıt üzerindeki güç aktarma organları hakkındaki temel bilgileri genişleterek, yeni bilgi ve beceriler kazanabilme. Teorik bilgilerin uygulama çalışmalarıyla gerçeklilik ve anlaşılabilirliliğini kavrayabilme. Güç aktarma organlarındaki teknolojik gelişimlerin takip edilmesini sağlayabilme.


Öğr. gr. Şükrü YILMAZ


1 İçten yanmalı motorlarda üretilen tork ve hız taşıtın doğrudan tahriki için uygun olmadığını, değişen yol ve yük durumlarında motorun ürettiği tork ve hızın taşıtın ihtiyacı olan tork ve hız karakterini bilir.
2 Güç aktarma organlarını, görevlerini, tork ve devir değişimlerini gerçekleştirme usullerini, ( kavrama, vites kutusu, şaft, mafsallar, diferansiyel, akslar, tekerlek ve lastikleri kapsar) çalışma koşullarını bilir.
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12


Yok


Yok


Güç aktarma organlarının çalışma ilkelerini kavrar. Temel güç aktarma organları terimlerini bilir ve mesleki teknik dil kullanır. Taşıt karakteristikleriyle motor karakteristiklerini karşılaştırır, aktarma organlarına olan ihtiyaç açısından yorumlar. Güç aktarma organlarının taşıt üzerinde çalışma koşulları hakkında yorum yapabilir, sonuca varır. Kavramalar ve kavrama karakteristiklerini öğrenir. Mekanik Kavrama ve Manyetik kavramayı öğrenir. Hidrolik Kavramaları ve karakteristiklerini öğrenir. Tork Konvertörleri ve kullanım amaçlarını kavrar, kinetiğini çözümleyebilir. Vites Kutuları ve çeşitlerini öğrenir. Dişli oranlarının bulunması bilir ve vites değişim diyagramlarını çizerek analiz edebilir. Senkromenç tertibatlarını ve dişli mekanizmalarını öğrenir. Dişli oranlarıyla tahrik karakteristiği arasındaki ilişkiyi bilir, yorumlar ve hesaplamalarını yapar. Planet dişli sistemi, ve kullanım alanlarını öğrenir. Sistemin çalışmasıyla ilgili temel hesaplamaları yapar. Otomatik Vites Kutularını tanır, çalışmasını öğrenir, sistemleri üzerinde yorum yapabilecek düzeyde bilgi sahibi olur. Şaft ve Mafsalları tanır, kinematiğini çözer, kullanım gereğini kavrar. Diferansiyel kinetiğini ve elemanlarını tanır, çalışmasını bilir. Akslar ve diğer ara elemanları tanır ve çalışmasını öğrenir. Yukarıdaki tüm konularda atölye ve laboratuvarda söküp takma ve arıza arama gibi pratik çalışmaları yapar. Redüksiyon Sistemlerini tanır ve kullanım alanları ile amaçlarını bilir. Hidrostatik, Hidrodinamik, Sonsuz değişkenli vites kutularını öğrenir. Arazi şartlarına uygun diferansiyeller ve yapılarını kavrar. Hibrid taşıtlarda kullanılan aktarma sistemlerini öğrenir. Mikroişlemci kontrollü aktarma organları sistemlerini tanır ve çalışma esaslarıyla, sistem programlamasının temel mantığını kavrar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Güç aktarma organlarının çalışma ilkelerini kavrar. Temel güç aktarma organları terimlerini bilir ve mesleki teknik dil kullanır.
2 Taşıt karakteristikleriyle motor karakteristiklerini karşılaştırır, aktarma organlarına olan ihtiyaç açısından yorumlar.
3 Güç aktarma organlarının taşıt üzerinde çalışma koşulları hakkında yorum yapabilir, sonuca varır. Kavramalar ve kavrama karakteristiklerini öğrenir.
4 Mekanik Kavrama ve Manyetik kavramayı öğrenir. Hidrolik Kavramaları ve karakteristiklerini öğrenir.
5 Tork Konvertörleri ve kullanım amaçlarını kavrar, kinetiğini çözümleyebilir. Vites Kutuları ve çeşitlerini öğrenir.
6 Dişli oranlarının bulunması bilir ve vites değişim diyagramlarını çizerek analiz edebilir. Senkromenç tertibatlarını ve dişli mekanizmalarını öğrenir.
7 Dişli oranlarıyla tahrik karakteristiği arasındaki ilişkiyi bilir, yorumlar ve hesaplamalarını yapar. Planet dişli sistemi, ve kullanım alanlarını öğrenir. Sistemin çalışmasıyla ilgili temel hesaplamaları yapar. Otomatik Vites Kutularını tanır, çalışmasını öğrenir, sistemleri üzerinde yorum yapabilm
8 Arasınav
9 Şaft ve Mafsalları tanır, kinematiğini çözer, kullanım gereğini kavrar.
10 Diferansiyel kinetiğini ve elemanlarını tanır, çalışmasını bilir.
11 1. Akslar ve diğer ara elemanları tanır ve çalışmasını öğrenir.
12 Yukarıdaki tüm konularda atölye ve laboratuvarda söküp takma ve arıza arama gibi pratik çalışmaları yapar.
13 Redüksiyon Sistemlerini tanır ve kullanım alanları ile amaçlarını bilir.Hidrostatik, Hidrodinamik, Sonsuz değişkenli vites kutularını öğrenir. Arazi şartlarına uygun diferansiyeller ve yapılarını kavrar.
14 Hibrid taşıtlarda kullanılan aktarma sistemlerini öğrenir. Mikroişlemci kontrollü aktarma organları sistemlerini tanır ve çalışma esaslarıyla, sistem programlamasının temel mantığını kavrar.
15 Hibrid taşıtlarda kullanılan aktarma sistemlerini öğrenir. Mikroişlemci kontrollü aktarma organları sistemlerini tanır ve çalışma esaslarıyla, sistem programlamasının temel mantığını kavrar.
16 Dönem sonu sınavı

Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 120

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18 [PC] 19 [PC] 20 [PC] 21 [PC] 22
[OC] 1 3
[OC] 2 3
[OC] 3 3
[OC] 4 3
[OC] 5 5
[OC] 6 5
[OC] 7 4
[OC] 8 3
[OC] 9 5
[OC] 10 4
[OC] 11 3
[OC] 12 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek