Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
SULVS11220212740 | HİJYEN VE SANİTASYON | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 3.00 |
Önlisans
Veteriner sağlık teknikerlerinin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri kazandırmak.
Öğr. Gör. Kalbiye KONANÇ
1 | Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını öğrenir. |
2 | Gıda kökenli riskleri ve önleyici tedbirleri bilir. |
3 | Zoonotik hastalıklara karşı koruma-kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri bilir ve uygular. |
4 | Gıda üretim ve satış yerlerinin denetlenmesini bilir. |
5 | Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini kavrar. |
6 | Besin kirlenmesinin nedenlerini ve sonuçlarını kavrar. |
7 | Çevre ve besin kirlenmesine karşı alınabilecek önlemleri ve veteriner sağlık teknikerlerinin ilaç kullanmadaki sorumluluklarını kavrar. |
8 | Çevrenin ve canlıların sağlığının korunması ve önlemleri konularında bilgi kazanır. |
Yok
Yok
Halk sağlığına genel bakış, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, aşılama ilkeleri ve bağışıklamada genel öneriler, su ve gıda yoluyla bulaşan hastalıklar, gastrointestinal sistemde hastalık yapan etmenler, gıda zehirlenmeleri, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Halk sağlığına genel bakış | ||
2 | Küresel sağlık sorunları | ||
3 | Küresel sağlık sorunları | ||
4 | Sağlığa kültürün etkisi | ||
5 | Sağlığa kültürün etkisi | ||
6 | Nüfus ve sağlık sorunları | ||
7 | Halk sağlığında etik | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Bulaşıcı hastalıkların kontrolü | ||
10 | Aşılama ilkeleri | ||
11 | Bağışıklamada genel öneriler | ||
12 | Su ve gıda yoluyla bulaşan hastalıklar | ||
13 | Gastrointestinal sistemde hastalık yapan etmenler | ||
14 | Gıda zehirlenmeleri | ||
15 | Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
Baltaş, Z. Ve ark. 2008; Halk Sağlığı Ders Kitabı, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İstanbul.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 60 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 40 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Toplam İş Yükü (saat) | 88 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | [PC] 16 | [PC] 17 | [PC] 18 | [PC] 19 | [PC] 20 | [PC] 21 | |
[OC] 1 | 5 | ||||||||||||||||||||
[OC] 2 | 5 | ||||||||||||||||||||
[OC] 3 | 5 | ||||||||||||||||||||
[OC] 4 | 5 | ||||||||||||||||||||
[OC] 5 | 5 | ||||||||||||||||||||
[OC] 6 | 5 | ||||||||||||||||||||
[OC] 7 | 5 | ||||||||||||||||||||
[OC] 8 | 5 |