GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ULVS2122014274 ÇİFTLİK HAYVANLARINDA BESLENME HASTALIKLARI Ders 2 4 3.00

Önlisans


Türkçe


Çiftlik hayvanların (küçükbaş ve büyükbaş ruminantlar ve atların) kullandığı yem maddelerinin agronomik ve nutrisyonel özelliklerinin değerlendirilmesi; çiftlik hayvanlarının fizyolojik dönemlerine göre yaşama + verim (et, süt, yapağı, gebelik ve reprodüksiyon) paylarını ve çevre şartlarını da dikkate alarak besin madde ihtiyaçlarını karşılayacak rasyon formülasyonlarının hazırlanması ve yemlenmesi; çiftlik hayvanlarında metabolizma ve metabolizma hastalıklarının etiyopatogenezini açıklanmaktır.


Öğr. Gör. Dr. Metehan Eser KAHVECİ


1 Yem bilgisi ve hijyeni ile teknolojisi konusunda bilgi sahibi olur.
2 Saha ortamında kaba yemleri kuru ot yapma veya silaj yapma konusunda beceri kazanır.
3 Yemlerin vücuttaki metabolizmasını çiftlik hayvanlarının fizyolojik dönemlerine göre nasıl değerlendirileceğini dikkate uygun yem formülasyonu hazırlayabilir ve yemleyebilir.
4 Üretim sürecinde karşılaşacağı beslenme hastalıklarını çevre koşullarını da dikkate alarak sebep-sonuç ilişkisi bağlamında değerlendirebilir ve metabolik hastalıkların ortaya çıkmasına karşı gerekli tedbirleri alabilir.
5 Beslenme hastalıkları ile diğer enfeksiyöz ve üretim sorunları (reprodüksiyon, meme sağlığı)) arasındaki ilişkileri bilerek sürdürülebilir üretimi sağlar.
6 Halk sağlığı beslenmesi geliştirmek amacıyla hayvan besleme ve yemleme stratejileri geliştirebilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Çiftlik havyalarından maksimum biyolojik verimin alınması içim beslenme stratejileri geliştirebilmek ve beslenmeden kaynaklanan üretim hastalıklarının oluşmamasını sağlayabilmek için verilen bir derstir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Teorik: Kuru kaba yemlerin hazırlanma yöntemleri (yerde, sehpada ve ambarda kurutma), kalitesini etkileyen faktörler, ruminant beslenmesinde önemi ve kullanımı. Uygulama: Kuru kaba yem hazırlama teknikleri uygulaması.
2 Teorik: Değişik yem materyallerinden silaj hazırlama teknikleri ve silajın hayvan beslemede kullanılması. Uygulama: Silaj yapımı uygulaması.
3 Teorik: Ruminantlar için konsantre yemleri işleme yöntemleri (Öğütme, ezme, peletleme) ve değişik işleme yöntemlerinin sindirim ve verim üzerine etkileri ile hayvanların beslenmesinde kullanılma şekilleri. Uygulama: Konsantre yem işleme teknikleri uygulaması.
4 Teorik: Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması.
5 Teorik: Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması.
6 Teorik: Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması (devam).
7 Teorik: Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri. Uygulama: Laktasyon dönemindeki süt sığırları için rasyon düzenleme uygulaması.
8 Ara sınav
9 Teorik: Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (Hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı ), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri. Uygulama: Kurudaki inekler ve düveler için rasyon düzenleme uygulaması.
10 Teorik: Beslenmenin döl verimine etkileri. Besin maddeleri dengesizliği, eksikliği ve fazlalığında görülebilecek döl verimi problemleri, beslenmeye bağlı döl verimi problemlerini önlemeye yönelik rasyon düzenlemeler. Uygulama: Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması.
11 Teorik: Süt bileşimi ve kalitesine etki eden faktörler ile besleme yöntemleri ile süt bileşimi ve kalitesine müdahale eden besleme yöntemleri. Kaba yem ve konsantre yemlerin işleme ve kullanım metotları, mera dönemi ve sıcak stresi gibi stres şartlarında süt bileşimini düzelten besleme yöntemleri, bu konuda yardımcı yem katkı maddeleri. Uygulama: Beslenme hastalıklarında rasyon düzenleme uygulaması.
12 Teorik: Isı stresine bağlı olarak ortaya çıkan besin maddesi yetersizlikleri. Isı stresini önlemeye yönelik besleme metotları ve rasyon yönetimi. Uygulama: Isı stresine yönelik rasyon düzenleme uygulaması.
13 Teorik: Besi sığırlarında rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri. Uygulama: Besi sığırlarında rasyon düzenleme uygulaması.
14 Teorik: Koyun ve keçilerde rasyon hazırlanması ve yemleme yöntemleri. Uygulama: Koyun ve keçilerde rasyon düzenleme uygulaması.
15 Teorik: At ve domuzlarda rasyon hazırlama ve yemleme yöntemleri. Uygulama: At ve domuzlarda rasyon düzenleme uygulaması.
16 Dönem sonu sınavı

1. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları (Geliştirilmiş 4. baskı). Ed. Ergün, A., Tuncer, Ş.D.;Pozitif Matbaacılık, Ankara, 2008. 2. Çiftlik Hayvanlarında Beslenme Hastalıkları. Umucalılar, H.D., Gülşen, N.; SÜ Basımevi, Konya, 2005.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Uygulama/Pratik 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 8 8
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 9 9
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 87

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18 [PC] 19 [PC] 20 [PC] 21
[OC] 1 5 5 5
[OC] 2 5 5 5
[OC] 3 5 5 5
[OC] 4 5 5 5
[OC] 5 5 5 5
[OC] 6 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek