GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ULVS2112013274 KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Ders 2 3 3.00

Önlisans


Türkçe


Dünyadaki ve Türkiye’deki başlıca koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özelliklerini, koyun ve keçi yetiştirme tekniğini, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde kayıt ve verim kontrollerinin değerlendirilmesi ve görülen önemli hastalıklarını ve bunlardan korunma yollarını teorik olarak öğrencilere öğretmektir.


Dr. Öğr. Üyesi Fatih Ahmet ASLAN


1 Koyun ve keçi yetiştiriciliği hakkındaki temel kavramları bilir
2 Koyun ve keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik karakterlerini bilir.
3 Koyun ve keçide hastalıklar ve sağlık koruma yöntemlerini bilir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Koyun ve Keçi Irkları, Koyun Yetiştiriciliğinde Sürü Büyüklüğü, Ağıl Temizliği ve Dezenfeksiyon, Banyo, Tırnak, Kuyruk Kesme ve Kastrasyon, Kırkım ve Yapağı, Koç-Teke Katımı, Koyunlarda Gebeliğin Saptanması, Gebelik ve Doğum, Doğum Sonrası Kuzu ve Oğlak Büyütme, Sağım, Koyun ve Keçilerde Numaralama, Kayıt Tutma, Kuzu Üretim Yöntemleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Koyun ve keçi yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, Türkiye’de başlıca sorunları ve çözüm önerileri
2 Türkiye’de ve dünyada yetiştirilen başlıca koyun ırkları ve verim özellikleri
3 Koyun yetiştiriciliğinde yetiştirme amacının tespiti, ayıklama ve seleksiyon kriterleri
4 Kuzu üretim teknikleri, star ve camal yöntemleri, gün uzunluğunun ayarlanması, erken yaşta damızlıkta kullanma, koyun yetiştiriciliğinde döl verimine, süt verimine etkileyen faktörler
5 Kuzu üretim teknikleri, star ve camal yöntemleri, gün uzunluğunun ayarlanması, erken yaşta damızlıkta kullanma, koyun yetiştiriciliğinde döl verimine, süt verimine etkileyen faktörler
6 Türkiye’de ve dünyada yetiştirilen başlıca keçi ırkları ve verim özellikleri
7 Keçilerde dölverimi, seleksiyon ve melezlemenin planlanması, adaptasyon, teke katımı, gebelik ve oğlaklama, barındırma
8 Ara sınav
9 Keçilerde süt, et ve tiftik üretimi, keçi sütü, sağım ve hijyen,
10 Sağım, kırkım
11 Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde kayıt ve verim kontrollerinin değerlendirilmesi
12 Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde görülen önemli hastalıklar ve bunlardan korunma yolları,
13 Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde görülen önemli hastalıklar ve bunlardan korunma yolları
14 Koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde sürü yönetimi ve hayvan refahı (sıfat dönemi, gebelik dönemi, kuzulama ve süt emme dönemi, laktasyon dönemi, kırkım dönemi, transport, barındırma koşulları)
15 Koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde sürü yönetimi ve hayvan refahı (sıfat dönemi, gebelik dönemi, kuzulama ve süt emme dönemi, laktasyon dönemi, kırkım dönemi, transport, barındırma koşulları)
16 Dönem sonu sınavı

Koyun-Keçi Hastalıkları ve Yetiştiriciliği, Aytuğ,C.N., Yalçın,C. İstanbul 1990



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 1 4 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 9 9
Toplam İş Yükü (saat) 94

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17 [PC] 18 [PC] 19 [PC] 20 [PC] 21
[OC] 1 4
[OC] 2 5
[OC] 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek