GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ODUS0017 PRATİK SEBZECİLİK Seçmeli Ders Grubu 1 1 2.00

Önlisans


Türkçe


Sebze tanımı, sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretim alanları hakkında bilgi vermek Sebze üretimi üzerine etki eden ekolojik faktörler hakkında bilgi vermek Sebzecilikte çoğaltma yöntemleri ve sebze fidesi yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olmak Sebzecilikte bakım işleri ve kültürel işlemler hakkında bilgi kazandırmak Sebzecilikte hasat, hasat kriterleri, hasat sonrası işlemler, depolama ve sebzelerin muhafazası hakkında bilgi kazandırmaktır


Arş. Gör. Dr. Andaç Kutay SAKA


1 Sebzeler ve sebzelerde kültürel işlemler hakkında bilgi sahibidir.
2 Sebzelerde yetiştirme yerleri hazırlamayı bilir.
3 Sebze yetiştiriciliğinde ekolojik faktörlerin etkileri konusunda bilgi sahibidir.
4 Sebzelerde hasat, hasat kriterleri ve hasat sonrası işlemleri bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Sebze kavramı Sebzelerin sınıflandırmaları Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri Sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretimi, sebze işletme şekilleri Sebze kültüründe ekolojik faktörler, sebze bahçesinin tesis edilmesi Sebze üretim yerleri ve bakım işleri ve kültürel uygulamalar Sebzecilikte hasat, hasat sonrası işlemler ve pazarlama


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sebzenin tanımı ve sebzelerin sınıflandırılması
2 Sebzeciliğin tarihçesi, sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi
3 Dünyada ve ülkemizde sebzecilik faaliyetleri-ekonomisi, sebze işletme şekilleri
4 Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler
5 Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler
6 Sebze bahçesi kurma
7 Ara sınav
8 Sebze çoğaltma yöntemleri, fide yetiştiriciliği
9 Sebzecilikte toprak ve toprak işleme, malçlama ve ekim, dikim işlemleri
10 Sebze bahçelerinde bakım işleri, kültürel işlemler, sulama ve gübreleme
11 Sebzecilikte hastalık ve zararlılar
12 Sebzecilikte yabancı ot mücadelesi
13 Sebzecilikte hasat ve hasat kriterleri
14 Sebzelerde hasat sonrası işlemler, depolama, hasat sonrası muhafaza yöntemleri,ambalajlama ve pazarlama
15 Sebzelerde hasat sonrası işlemler, depolama, hasat sonrası muhafaza yöntemleri,ambalajlama ve pazarlama
16 Final sınavı

1.Sebze Yetiştirme Teknikleri, (2022). Editörler: Rezzan Kasım, M.Ufuk Kasım. Nobel Akademik Yayıncılık, 432s, 1.basım, Ankara. 2.Bahçe Tarımı-I, (2011). Editör: Ece Turhan. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2372, 247s, Eskişehir. 3.Bahçe Tarımı-II, (2011). Editör: Vedat Şeniz, Veli Erdoğan. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2358, 241s, Eskişehir.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 3 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 3 9
Toplam İş Yükü (saat) 75

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15 [PC] 16 [PC] 17
[OC] 1 3
[OC] 2 2
[OC] 3 2
[OC] 4 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek