Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGTS1562023272 | FONKSİYONEL GIDALAR | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 3.00 |
Önlisans
Bu dersin amacı öğrencilere fonksiyonel gıdalar, içerdikleri etken maddeler ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi vermek.
1 | Fonksiyonel gıdalar hakkında bilgi sahibi olur |
2 | Fonksiyonel gıdaların bileşenleri hakkında bilgi sahibi olur. |
3 | Fonksiyonel gıda bileşenlerinin sağlık üzerine etkisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Fonksiyonel gıda kavramı, biyoaktif karbonhidratlar, biyoaktif lipidler, biyoaktif peptidler, Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler, fonksiyonel özellikteki bazı önemli vitamin ve mineral maddeler, fonksiyonel meyve ve sebzeler, fonksiyonel süt ürünleri, fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar, gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıda kavramı | ||
2 | Biyoaktif karbonhidratlar I: Diyet lifi | ||
3 | Biyoaktif karbonhidratlar II: Prebiyotikler | ||
4 | Biyoaktif lipidler I: Orta ve uzun zincirli yağ asitleri | ||
5 | Biyoaktif lipidler II: ω-3 ve ω-6 yağ asitleri, konjuge linoleik asit (CLA) | ||
6 | Biyoaktif peptidler I: Biyoaktif peptidlerin elde edilmesi, antihipertensif peptidler | ||
7 | Biyoaktif peptidler II: Antimikrobiyal ve antioksidant peptidler | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Biyoaktif polifenoller ve karatenoidler | ||
10 | Fonksiyonel özellikteki mineral maddeler | ||
11 | Vitaminlerin etki mekanizmaları ve sağlık açısından önemleri | ||
12 | Fonksiyonel meyve ve sebzeler | ||
13 | Fonksiyonel süt ürünleri | ||
14 | Fonksiyonel özellikteki çeşitli gıdalar | ||
15 | Gıdaların işlenmesi sırasında fonksiyonel bileşenlerindeki değişimler | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
1. Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg: Behrs`Verlag. 2. Aluko, Rotimi E. (2012). Functional Foods and Nutraceuticals, Springer New York Dordrecht Heidelberg London 3. Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH. 4. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag. 5. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 2 | 1 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Tartışma | 2 | 1 | 2 |
Soru-Yanıt | 2 | 1 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 1 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 2 | 3 | 3 | 4 | |||||||||||
[OC] 2 | |||||||||||||||
[OC] 3 | 3 |