Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGTS2572022272 | GIDA ENDÜSTRİ MAKİNALARI | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 3 | 2.00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda muhafaza ve işleme sistemleri ile bunlarla ilgili makinelerin kavranması.
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK
1 | Gıdaların temel özelliklerini ana hatlarıyla belirtmek. |
2 | Üretimde kullanılan makineleri sıralamak. |
3 | Ambalaj ve ambalajlama sistemleri kavrar |
4 | Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensibini açıklamak. |
5 | Gıda üretiminde kullanılan temel işlemleri açıklamak. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıdaların korunmasında ısıl işlemler, ısı iletimi ve makineleri, x ve ultraviole ışınların tanımı ve kullanımı, mikrodalga uygulamaları, su aktivitesi, kurutma işlemleri, kurutma sistem ve ekipmanları, evaparasyon işlemleri, soğutma/dondurma sistemleri, gıdaların soğutularak/dondurularak muhafazası, kontrollü/modifiye atmosferde depolama, gıdaların diğer koruma yöntem ve sistemleri. Ayırma, yıkama, taşıma sistemleri, pastörizatör, sterilizatör, evaporatör, dehidratörler vb.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıda endüstrisinde temel işlemler. Muhafaza yöntemlerine genel bakış. | ||
2 | Gıda endüstrisinde tartma ve ölçme aletleri. Taşıma ve iletim düzenleri. | ||
3 | Taşıma ve İletim düzenlerinden; Mekanik, pnömatik, hidrolik götürücüler | ||
4 | Ön işlemler. Yıkama, ayıklama sap ayırma, kabuk soyma, çekirdek çıkarma, üretim makinelerine giriş. | ||
5 | Sınıflama ilkeleri, elek sistemleri, filtrasyon, geliştirilmiş filtrasyon sistemleri. Santrifüj seperasyon ilkeleri ve seperatörler. | ||
6 | Karıştırma ve karışımlama makineleri. Homojenizasyon (tam ve kısmi). Homojenizatörler | ||
7 | Isıl işlem makine ve ekipmanları. Basit ısıtma sistemleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Kesikli ve sürekli ısı aktarım düzenleri. Borulu ve plakalı ısı değiştiriciler. | ||
10 | Evaporasyon ve evaporatörler. Tekli, çoklu, borulu, plakalı, zorlamalı, karıştırmalı, vb evaporatör tipleri ve çalışma ilkeleri | ||
11 | Deaeratörler, deodorizatörler. | ||
12 | Kondensörler. Mikrodalgalı ısıtıcılar | ||
13 | Kurutma işlemi ve dehidrasyon kavramı. | ||
14 | İndirekt, direkt, dondurarak ve mikrodalga kurutucular | ||
15 | Boyut küçültme makineleri Öğütücüler. Kesme makineleri, presler (kesikli-sürekli) | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
1 Ayık M., 1985. Ürün İşleme Tekniği ve Makinaları. Ankara Üniversitesi Yayınları. Ankara. 2 Saldamlı İ., Saldamlı E.,2004. Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi. Ankara.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Tartışma | 7 | 1 | 7 |
Soru-Yanıt | 7 | 2 | 14 |
Alan Gezisi | 1 | 2 | 2 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 70 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 |
[OC] 2 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
[OC] 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 4 |
[OC] 4 | 5 | 3 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
[OC] 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |