Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGP1142011272 | GIDA KİMYASI | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 3.00 |
Önlisans
Gıda kimyasının temelini oluşturan su, karbonhidrat, lipidler, vitaminler, mineraller. proteinler, enzimler ve su hakkında(sınıflandırma, reaksiyon, adlandırma, özellikler) öğrenciyi bilgilendirmek.
Öğr. Gör. Dr. Serap ÖRÜNDÜ
1 | Temel gıda bileşenleri ile ilgili reaksiyonları kavrayabilme |
2 | Öğrenmiş olduğu temel bilgiler sayesinde yapacağı analizleri kavrayabilme |
3 | Protein,lipid ve karbonhidratlar hakkında temel bilgilere sahip olabilme |
4 | Mineraller, vitaminler, enzimler ve su hakkında temel bilgiye sahip olma |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Karbonhidratlar, proteinler, lipidler, mineraller, vitaminler, enzimler ve suyun kimyasal yapısı, genel özellikleri, gıda sanayinde önemi.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş | ||
2 | Karbonhidratların tanıtımı ve sınıflandırılması | ||
3 | Karbonhidratların özellikleri, kimyasal yapıları | ||
4 | Lipidlerin sınıflandırılması, lipidlerin adlandırılması | ||
5 | Lipidlerin genel özellikleri | ||
6 | Yağ benzeri maddeler | ||
7 | Amino asitler ve kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, amino asitlerin asit-baz özellikleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Proteinlerin yapıları; primer,sekonder, tersiyer ve quaterner | ||
10 | Proteinlerin bazı özellikleri | ||
11 | Suyun kimyası, özellikleri, gıdalardaki su çeşitleri | ||
12 | Su aktivitesi, su aktivitesi ve gıdaların bozulması | ||
13 | Mineral maddeler, kimyasal yapısı, genel özellikleri | ||
14 | Vitaminlerin genel özellikleri | ||
15 | Enzimler, genel özellikleri, gıda sanayinde kullanımı | ||
16 | Final |
Gıda Kimyası, Prof. Dr. Mustafa DEMİRCİ, 2016.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 7 | 7 |
Final Sınavı | 1 | 7 | 7 |
Soru-Yanıt | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Toplam İş Yükü (saat) | 98 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
[OC] 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | |||||||||
[OC] 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||||
[OC] 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |