GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGT2502016272 GIDA GÜVENLİĞİ Ders 2 4 2.00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin, gıda güvenliği kavramını bilmelerini ve gıda güvenliğinde risk analizi, gıdalardaki tehlikeler ve bu tehlikelerin kaynakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak ayrıca onlara gıdalardaki tehlikeleri elemine etmek için neler yapabileceklerini göstermektir.


Öğr. Gör. Dr. Ersin ÇELEM


1 Gıda kaynaklı toksik maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bunların bulaşma ve oluşum nedenlerini kavrayabilme
2 Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini uygulayabilmek
3 Bir gıda maddesinin üretimi sırasındaki potansiyel riskleri belirleyip risk analizlerini yapabilme
4 Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini kavrayabilme ve kontrol kartı hazırlayabilme
5
6
7

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda güvenliği kavramı. Gıda güvenliğinde risk analizi. Gıdalardaki tehlikeler (mikotoksin, pestisit, hormon, antibiyotik, ağır metal, radyonüklit, GDO, biyojen amin, akrilamid, dioksin) ve bu tehlikelerin yol açabileceği riskler. Gıda güvenlik araçları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği
2 Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu
3 Gıda güvenliğinde risk analizi.
4 Gıda güvenliğinde risk analizi.
5 Gıdalardaki tehlikeler ve bunların kaynakları.
6 Gıdalarda mikotoksinler.
7 Gıdalarda pestisit, hormon ve antibiyotik kalıntıları.
8 ara sınav
9 Gıdalarda ağır metal ve radyonüklit kontaminasyonu.
10 Gıda katkı maddeleri
11 Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO).
12 Gıdalarda akrilamid ve biyojen amin oluşumu.
13 Gıda kaynaklı mikrobiyolojik hastalıklar.
14 Gıda güvenlik araçları.
15 GMP (İyi Üretim Uygulamaları), GHP'da (İyi Hijyen Uygulamaları). ISO 22000/HACCP Gıda güvenliği yönetim sistemi.
16 Final Sınavı

Julie, M.J. Food Safety, CRS Press, 2004. Topal, Ş. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak, 1996. Topal, Ş. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi: HACCP ve Uygulamaları, Taç Ofset, İstanbul, 2001. Altuğ, T., Ova, G., Demirağ, K., Kurtcan, Ü. Gıda Kalite Kontrolü, Ege Üniversitesi Müh. Fak. Yayınları, No:29, İzmir, 1994. T.S.E., TS EN ISO 9000:2001, TS EN ISO 9001:2000, TS EN ISO 9004:2001 Standartları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Soru-Yanıt 14 1 14
Alan Gezisi 1 5 5
Beyin Fırtınası 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
Okuma 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 51

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 3 3 4 4 5 1 5
[OC] 2 3 4 4 3 5 4 3
[OC] 3 3 4 5 4 5 4 5
[OC] 4 4 4 5 4 5 3 3
[OC] 5
[OC] 6
[OC] 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek