GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGT2372016272 GIDA KALİTE KONTROL VE MEVZUATI Ders 2 3 3.00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilerin, kalite kavramı, gıda kalite kontrolü, kalite yönetim sistemleri, ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı konuları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Dr. Ersin ÇELEM


1 Toplam kaliteyi, gıda güvenliğini ve gıda kontrol mevzuatını bilir
2 Gıda kanun, yönetmelik ve kodeksini bilir.
3
4
5
6

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Kalite kavramı ve gıda kalite kontrolü. Gıda kalite yönetim sistemleri. Kanun, yönetmelik, ve gıda mevzuatı. Türk gıda kodeksi ve TSE standardı. Gıda denetimi ve gıda etiketleme.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Kalite kavramı ve kalite öğeleri
2 Kalite kavramı ve kalite öğeleri
3 Kalite ve gıda kalite kontrol.
4 Kalite ve gıda kalite kontrol.
5 Kalite güvence organizasyonu.
6 Kalite yönetim ilkeleri.
7 Kalite yönetim sistemleri, ISO 9000 kalite yönetimi
8 Ara sınav
9 GAP (İyi tarım uygulamaları), GMP (İyi üretim uygulamaları).
10 ISO 22000/HACCP Gıda güvenliği yönetim sistemi
11 ISO 14000 Çevre yönetim sistemi, ISO 17025 Deney ve kalibrasyon laboratuvar akreditasyonu, SA 8000 Sosyal sorumluluk standardı, OHSAS 18001 İşçi sağlığı ve iş güvenliği standardı.
12 Kanun, yönetmelik, TSE standardı.
13 Gıda kodeksi, 5996 sayılı yasa.
14 Gıda denetimi, ceza verme.
15 Gıda mevzuatında bazı önemli kavramlar, Gıda etiketleme.
16 Dönem sonu sınavı

Topal, Ş., 2001. Gıda Endüstrisinde Risk Yönetimi Sistemi; HACCP ve Uygulamaları. Taç Ofset Matbaacılık, İstanbul.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 3 42
Beyin Fırtınası 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 103

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 5 5 5 5 5 5 5 5
[OC] 2 5 5 5 5 4 4 5
[OC] 3
[OC] 4
[OC] 5
[OC] 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek