Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGT2472016272 | GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON | Ders | 2 | 3 | 2.00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda işletmelerinde hijyenik üretim, temizlik ve sanitasyon uygulamaları ve halk sağlığının önemi
Yrd. Doç. Dr. Hilal TOZLU ÇELİK
1 | Sanitasyon ve hijyenin tanımı, |
2 | Kişisel hijyen hakkında dikkat etmesi gerekenleri bilip uygulayabilme. |
3 | Yiyecek ve içeceklerin sanitasyonu ve hijyeni konusundaki kuralları tanımlayabilme |
Yok
Yok
Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyon , hava hijyeni, su hijyeni, gıda işletmelerinde personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi | ||
2 | Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri | ||
3 | İşletme suyu ve içme sularında hijyen | ||
4 | Personel hijyeni | ||
5 | Alet ve ekipman hijyeni- İşletmenin yapısal özellikleri ve dizaynın işletme ve gıda hijyenine etkisi | ||
6 | Gıda İşletmelerinde Pest Kontrol uygulamaları ve Gıda hijyenine etkisi | ||
7 | Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları | ||
8 | Bitkisel gıda üretiminde hijyen | ||
9 | Arasınav | ||
10 | Hayvansal gıda üretiminde hijyen-I (Et ve ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, yumurta ve ürünleri, bal ve diğer arıcılık ürünleri ve diğer hayvansal gıdalarda hijyenik üretim teknikleri) | ||
11 | Hayvansal gıda üretiminde hijyen-II (Süt, yoğurt, tereyağ, peynir, dondurma ve diğer süt ürünlerinde hijyenik üretim teknikleri) | ||
12 | Gıda hijyeni ile ilgili kalite yönetim sistemleri(ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001, BRC, IFS, GLOBALGAP vd…) | ||
13 | Gıda zehirlenmeleri ve farklı sektörlerde hijyen uygulamaları(perakendecilik, turizm ve otelcilik vb…) | ||
14 | Gıda işletmelerinde kullanılan temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri. | ||
15 | |||
16 |
Gıda Üretiminde Hijyen 1 ve 2, Personel Hijyeni,İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyon Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP ders notları. Ankara 2011.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 |
[OC] 2 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |
[OC] 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |