Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGTS1352016272 | GIDALARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 1 | 3.00 |
Önlisans
Türkçe
Gıdaların fiziksel özelliklerini öğretmek.
Öğr. Gör. Dr. Ersin ÇELEM
1 | Gıdalar için önemli olan fiziksel özelliklerin temel tanımlarını yapar. |
2 | Gıdaların fiziksel özelliklerinin bilinmesi; gıdanın işlenmesi, ambalajlanması ve depolanması ile ilişkili hesaplamaları yapar. |
3 | Gıdaların tekstürel ve reolojik özelliklerini açıklar. |
4 | Renk olgusunu ve gıdalar için renk ölçüm sistemlerini açıklar. |
5 | Gıdaların yüzey özellikleri ve ölçüm yöntemlerini tanımlar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller, yoğunluk ve özgül ağırlık, tekstürel ve reolojik özellikler, gıdalarda emülsiyon, köpük oluşumu, jelleşme, adhezyon, kohezyon, çözünürlük ve ıslanabilirlik gibi yüzey özellikleri, gıdaların termal özellikleri, gıdaların ısıl iletkenliği, gıdaların dielektrik özellikler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller | ||
2 | Gıdaların fiziksel özelliklerinin dayandığı temeller | ||
3 | Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık | ||
4 | Boyut, şekil, hacim, yoğunluk ve özgül ağırlık | ||
5 | Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar | ||
6 | Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar | ||
7 | Gıdaların yüzey özellikleri; yüzey aktivitesi, emülsiyon özellikleri ve emülsiye gıdalar, Köpük oluşumu, jel oluşumu ve bu işlemlerle üretilen gıdalar | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Gıdaların termal özellikleri; ısıl iletkenlik özellikleri ve ısıl iletkenlik katsayısının farklı gıdalarda hesaplanması | ||
10 | Gıdaların dielektrik özellikleri | ||
11 | Gıdaların dielektrik özellikleri | ||
12 | Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları | ||
13 | Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları | ||
14 | Gıdaların reolojik özellikleri; tekstür, viskozite, konsistens tanımları | ||
15 | Genel Tekrar | ||
16 | Final |
Şahin, S., Şumnu, S.G. 2006. Physical Properties of Foods. Springer Science, 257 p., Business Media, LLC., United States of America.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 6 | 2 | 12 |
Soru-Yanıt | 5 | 2 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 2 | 24 |
Toplam İş Yükü (saat) | 96 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 |
[OC] 2 | 4 | 3 | 4 | 2 | 3 | 1 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 1 | 2 | 4 | 2 |
[OC] 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 1 | 4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 |
[OC] 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | 1 | 4 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1 | 3 | 4 | 3 |
[OC] 5 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 1 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 1 | 2 | 4 | 2 |