| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| UGT2042013272 | SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ II | Ders | 2 | 4 | 3.00 |
Önlisans
Türkçe
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
| 1 | süt ürünlerinin üretimini öğrenebilir |
| 2 | süt ürünlerinin muhafaza ve depolanması konusunda bilgi sahibi olabilir |
| 3 | |
| 4 | |
| 5 |
Yok
Yok
Tulum peyniri üretimi. Civil peyniri üretimi+mihaliç peyniri üretimi, hellim peyniri üretimi ve van otlu peynir üretimi. Sade yoğurt üretimi+meyveli yoğurt üretimi. probiyotik yoğurt üretimi+yoğurttan ayran üretimi. Yoğurttan ayran üretimi. Kefir üretimi. Kremaya ön işlemler uygulanması. Kremanın olgunlaştırılması. Kremanın yayıklanması. Tereyağının ambalajlanması ve depolanması. Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü.
| Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
|---|---|---|---|
| 1 | Tulum peyniri üretimi | ||
| 2 | Civil peyniri üretimi | ||
| 3 | Mihaliç peyniri üretimi | ||
| 4 | Hellim peyniri üretimi | ||
| 5 | Van Otlu peyniri üretimi | ||
| 6 | Sade yoğurt üretimi | ||
| 7 | Probiyotik yoğurt üretimi Yoğurttan ayran üretimi | ||
| 8 | Ara sınav | ||
| 9 | Sütten ayran üretimi | ||
| 10 | Sütten ayran üretimi Kefir üretimi | ||
| 11 | Krema üretimi Kremaya ön işlemler uygulanması | ||
| 12 | Kremanın olgunlaştırılması | ||
| 13 | Kremanın yayıklanması tereyağının ambalajlanması ve depolanması | ||
| 14 | Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü | ||
| 15 | Karışıma uygulanan ön işlemlerin kontrolü | ||
| 16 | Dönem sonu sınavı |
1. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). 2. Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001).
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
| Final Sınavı | 1 | 3 | 3 |
| Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
| Laboratuvar | 5 | 2 | 10 |
| Tartışma | 14 | 2 | 28 |
| Deney | 5 | 0 | 0 |
| Gözlem | 6 | 1 | 6 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 77 | ||
| [PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
| [OC] 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 |
| [OC] 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 |
| [OC] 3 | |||||||||||||||
| [OC] 4 | |||||||||||||||
| [OC] 5 |