Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGT2112013272 | BESLENME İLKELERİ | Ders | 2 | 3 | 3.00 |
Önlisans
Türkçe
Beslenme konusunda bilgilendirme ve bunu pratiğe aktarabilme yeteneği kazandırılmış eleman yetiştirmek.
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI
1 | Beslenme ile ilgili kavramları açıklayabilir. |
2 | Diyet planlarını değerlencirebilir ve uygulayabilir. |
3 | Toplumun yada grupların beslenme durumlarını değerlendirebilir. |
4 | |
5 | |
6 |
Yok
Yok
Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerinin öğretilmesi, uygun hazırlama ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri çerçevesinde farklı kişiler için diyet uygulanması
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri | ||
2 | Su – Beslenme ilişkisi ve suyun vücut üzerindeki fizyolojik işlevi | ||
3 | Besin maddeleri sindiriminde dokusal süreç | ||
4 | Başlıca gıda bileşenlerinden proteinlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri | ||
5 | Başlıca gıda bileşenlerinden lipidlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri | ||
6 | Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri | ||
7 | Başlıca gıda bileşenlerinden karbonhidratların sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Başlıca gıda bileşenlerinden vitaminlerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri | ||
10 | Başlıca gıda bileşenlerinden mineral maddelerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri | ||
11 | Gıdaların besin değer referansları, enerji gereksinimi ve harcanması, bazal metabolizmaya etkili faktörler | ||
12 | Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 1. Bebekler, küçük çocuklar ve okul çocuklarının beslenmeleri | ||
13 | Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 2. Yetişkinler, yaşlılar ve vejetaryenlerin beslenmeleri | ||
14 | Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 3. Sporcular ve yüksek işgücü gerektiren ağır işçilerin beslenmeleri | ||
15 | Farklı risk grupları için beslenme menüleri hazırlama üzerine çalışma | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
1. DEMİRCİ, M. 2012. Beslenme, Onur grafik, 342s, İstanbul. 2. BAYSAL, A., 1983. Beslenme. H.Ü.Yay. A/13, 486 s. Ankara,
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Beyin Fırtınası | 7 | 1 | 7 |
Makale Kritik Etme | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
Okuma | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (saat) | 80 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | ||||||||
[OC] 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | ||||||||
[OC] 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||
[OC] 4 | |||||||||||||||
[OC] 5 | |||||||||||||||
[OC] 6 |