Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGT2092013272 | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 3 | 3.00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencilerin yemeklik bitkisel yağların genel yapılarını ve bileşimlerini öğrenmelerini sağlamak. Öğrencilerin yemeklik bitkisel yağların nasıl üretildiklerini öğrenmelerini sağlamak. Öğrencilerin yemeklik bitkisel yağların nasıl bozulduklarını ve bozulmaları önlemek için neler yapılması gerektiği konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
Öğr. Gör. Dr. Ersin ÇELEM
1 | Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme ve tanıtabilme. |
2 | Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme. |
3 | Temel yağ analizlerini gösterebilme. |
4 | Yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme. |
5 | Tohumlardan ham yağ ve ham yağdan rafine yağ üretim aşamalarını ayrıntılı olarak açıklayabilme. |
6 | Hayvansal ve bitkisel yağlar arasındaki farkı, yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından açıklayabilme. |
7 | Zeytinyağı üretim teknolojisini açıklayabilme ve zeytinyağının beslenmedeki önemini kavrayabilme. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağların bileşimleri ve genel yapıları, yağ hammaddeleri, zeytin ve yağlı tohumlardan ham yağ eldesi, hayvansal yağ eldesi, balık yağı teknolojisi, yağların rafinasyonu, yağların sertleştirilmesi ve margarin üretimi, yağların bozulması ve bozulmaya karşı dayanıklılığın arttırılması. Yağlardan örnek alma ve analize hazırlama, yağlarda kalitatif analizler, dışsal özellikler, çözünürlük, ısıtma deneyi, sabunlaşma deneyi, bulanıklık yapıcı maddelerin araştırılması, kantitatif analizler, uçucu maddelerin belirlenmesi, çözünmeyen yabancı maddelerin belirlenmesi, mineral asitlerin belirlenmesi, asit sayısı, sabun miktarı, sabunlaşma sayısı, peroksit sayısı, iyot sayısı, kırılma katsayısı, sabunlaşmayan madde, özgül ağırlık, lovibond renk ölçümü.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Hücrede yağ asitlerinin sentezi | ||
2 | Yağların kimyasal yapısı | ||
3 | Beslenmemizde yemeklik yağların önemi | ||
4 | Ticari öneme sahip yağlar | ||
5 | Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri | ||
6 | Yağlı tohumların depolanması | ||
7 | Ham yağ elde etme yöntemleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Ham yağ elde etme yöntemleri | ||
10 | Ham yağın rafinasyonu | ||
11 | Ham yağın rafinasyonu | ||
12 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | ||
13 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | ||
14 | Yağların katı hale getirilmesi | ||
15 | Margarin üretimi | ||
16 | Dönem sonu sınavı |
1 Kayahan, M., 2004, Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi, Gıda Mühendisleri Odası, Ankara. 2 Demirci, M., 1993. Bitkisel Yağ teknolojisi.T.Ü Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü. Ders notu No: 72 Tekirdağ.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 1 | 14 |
Alan Gezisi | 1 | 2 | 2 |
Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
Makale Kritik Etme | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 82 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | ||||||||||
[OC] 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 3 | 3 | ||||||||
[OC] 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | |||||||
[OC] 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | ||||||
[OC] 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | ||||
[OC] 6 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | ||||
[OC] 7 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 |