Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
UGT1122013272 | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II | Ders | 1 | 2 | 3.00 |
Önlisans
Türkçe
Öğrencilere; • gıda işleme ile ilgili temel bilgileri vermek, • pastörizasyon ve sterilizasyon hakkında temel bilgi vermek, • buharlaşma, kurutma ve ekstrüzyon işlemlerini öğrencilere tanıtmak, • soğutma ve dondurma hakkında temel bilgiler vermektir.
Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI
1 | Isıl gıda işleme teknikleri hakkında temel bilgiye sahip olur |
2 | Paztörizasyon ile sterilizasyonu karşılaştırabilir |
3 | Gıda işlemede yeni yaklaşımlar hakkında bilgi sahibi olur |
4 | Gıda işlemenin önemi konusunda bilinç kazanır |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
• Isı iletim yolları • Isı değiştiriciler • Pastörizasyon ve sterilizasyon prosesleri • Soğutma ve dondurma • Konserve üretim teknolojisi • Evaporasyon • Kurutma • Gıda işlemede yeni eğilimler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma | ||
2 | Isı iletim yolları, Kondüksiyon, Konveksiyon, Radyasyon | ||
3 | Isı değiştiriciler | ||
4 | Pastörizasyon ve pastörizasyon ekipmanları | ||
5 | Sterilizasyon ve sterilizasyon ekipmanları | ||
6 | Termal ölüm süresi, D ve Z değerleri | ||
7 | Gıda endüstrilerinde pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Haşlama ve Kaynatma | ||
10 | Konserve üretim teknolojisi | ||
11 | Evaporasyon ve evaporatörler | ||
12 | Kurutma | ||
13 | Soğutma ve dondurma | ||
14 | Ekstrüzyon | ||
15 | Gıda işlemede yeni eğilimler | ||
16 | Final Sınavı |
1. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Cemeroğlu B., Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005 2. Ürün İşleme Tekniği. Yağcioğlu A., Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir-1996
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Problem Çözümü | 5 | 1 | 5 |
Tartışma | 7 | 1 | 7 |
Soru-Yanıt | 8 | 1 | 8 |
Beyin Fırtınası | 7 | 1 | 7 |
Rapor Hazırlama | 2 | 4 | 8 |
Rapor Sunma | 2 | 1 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 81 |
[PC] 1 | [PC] 2 | [PC] 3 | [PC] 4 | [PC] 5 | [PC] 6 | [PC] 7 | [PC] 8 | [PC] 9 | [PC] 10 | [PC] 11 | [PC] 12 | [PC] 13 | [PC] 14 | [PC] 15 | |
[OC] 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 5 | 5 | 3 | 5 | 3 | 5 | 4 |
[OC] 2 | 1 | 2 | 3 | 5 | 5 | 2 | 5 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
[OC] 3 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 |
[OC] 4 | 1 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 3 |