GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SULT1152021277 GIDA KİMYASI Seçmeli Ders Grubu 1 1 3.00

Önlisans


Türkçe


Gıda bileşenlerinden su, karbonhidratlar, proteinler ve lipidler ile ilgili temel bilgileri ve bunların yapıları, gıdaya kattığı özellikleri ve analiz yöntemlerini öğretmektir.


Öğr. Gör. Dr. Gülşah AYDIN


1 Temel gıda bileşenlerinin kimyası hakkında bilgi verir. Bu bileşenlerin gıdanın fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkilerini açıklar.
2 Gıda işleme sırasında meydana gelecek sorunları tartışır.
3 Gıda kimyasını ve uygulamalarını özetler.
4 Gıda kimyası ile ilgili bilimsel literatürü araştırır.
5 Gıda işleme problemlerini verimli bir şekilde çözümler.

Birinci Öğretim



[Yok]


Gıdanın yapısını oluşturan karbonhidratlar, lipidler, proteinler, enzimler, mineraller ve vitaminler hakkında bilgi verilmesi


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda kimyasna giriş, Gıda nedir? Gıdanın başlıca bileşenleri, Gıda kimyasının tarihsel gelişimi, Gıda işleme ile kimyasal değişimler arasındaki ilişki
2 Su, Gıdalardaki suyun fonksiyonları, Hidrojen bağları, Kalıcı dipol momenti, Dielektirik sabiti, Çözgen etkisi ile ilgili teoriler; Su aktivitesi ve gıda stabilitesi; Sorpsiyon izoterm eğrisi, Gıdalardaki fiziksel ve kimyasal reaksiyonlarda suyun rolü
3 Karbonhidratlar; karbonhidratların sınıflandırılması, adlandırılması ve yapıları; karbonhidratların izomerleri ve mutlak konfigürasyonları, karbonhidratların fiziksel-kimyasal özellikleri; karbonhidratların tatlılık dereceleri
4 Gıdalarda karbonhidratların fonksiyonları, karbonhidratların kimyasal reaksiyonları; karbonhidratların analizinde kullanılan analitik yöntemler
5 Karbonhidratlar; polisakkaritler ve besinsel lifler
6 Proteinler; aminoasitlerin sınıflandırılması, adlandırılması ve yapıları
7 Proteinler, proteinlerin sınıflandırılması, proteinlerin başlıca özellikleri; proteinlerin yapısı; proteinlerin fonksiyonel grupları ve bu grupların kimyasal yapıları, hidrofobik özellikleri
8 Ara sınav
9 Proteinler; izoelektrik nokta ve çözünürlükleri, gıda sistemlerinde protein denatürasyonu ve etkileri
10 Proteinler;proteinlerin besinsel kalitesi; protein ve aminoasit analizinde kullanılan analitik yöntemlerin ilkeleri ve uygulamaları ile proteinlerin işlevsel özellikleri
11 Yağların yapıtaşları ve sınıflandırılması: yağ asitleri
12 Yağların yapıtaşları ve sınıflandırılması: yağ asitleri (devam)
13 Yağların yağ asitleri dışındaki diğer yapıtaşları ile lipidlerde oluşan bozulma tepkimeleri ve diğer başlıca tepkimeler
14 Enzim yapısı ve özellikleri ile enzim kinetiği
15 Gıdalarda bulunan ve gıda üretiminde kullanılan enzimler
16 Final sınavı

Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Tartışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 6 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 9 27
Toplam İş Yükü (saat) 83

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12
[OC] 1 3 3 1 4 2 5 3 1 1 1 4 2
[OC] 2 4 2 1 3 3 3 3 1 1 1 4 2
[OC] 3 3 3 1 4 3 3 5 1 1 1 4 3
[OC] 4 4 3 1 3 2 4 4 1 1 1 5 3
[OC] 5 3 4 1 4 2 4 4 1 1 1 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek