GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
ASC20620188310 OSMANLI MUTFAĞI 927001 2 4 4

Önlisans


Osmanlı Saray Mutfak kültürünü ve bu kültürde var olan yemekleri uygulamalı olarak öğrenmek


Öğr. Gör. Dr. Mehmet KABACIK


1 Osmanlı mutfağı üzerinde farklı kültürlerin etkilerini açıklayabilme
2 Osmanlı saray mutfağı yapısını ve teşkilatını kavrayabilme
3 Osmanlı saray mutfağında hazırlanan yemek tatlı vb. özelliklerini ve yapılışlarını açıklayabilme
4 Osmanlı döneminde anadolu mutfak ve yemek kültürünü bilme

Birinci Öğretim



Yok


Osmanlı mutfak kültürü, osmanlı saray mutfağı, osmanlı halk mutfağı, osmanlı mutfak ekipmanları, osmanlı dönemi yiyecek ve içecekler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Osmanlı dönemi mutfak kültürüne giriş. Osmanlı mutfağı ile ilgili basılı kaynakların tanıtılması, Etnik grupların ve coğrafi keşiflerin osmanlı mutfağına etkileri
2 Osmanlı mutfak kültürüne Orta Asya, göçler ve islamiyetin etkisi.
3 Selçuklu dönemi mutfak kültürü ve mevlevi mutfağı
4 Kuruluş yılları ve saray mutfağına geçiş
5 Saray mutfak teşkilatı ve personel.
6 Padişahların yemekleri, öğünleri ve sofra düzeni
7 Mutfak ve servis de kullanılan kaplar Yiyecek, içecek üretimi ve satışı yapan esnaflar
8 Halkın yiyecek ve içecek tedariki ve yemek yeme alışkanlıkları
9 Halkın Yiyecek ve İçecek Tedariki
10 ara sınav
11 Çorbalar, yahniler, pilakiler, yumurta yemekleri, mücver, Hamur işleri ve pilavlar
12 Et yemekleri, kebaplar, balık vd. dolmalar, sarmalar.
13 Salatalar, turşular, içecekler, tatlılar ve baharatlar
14 Besinleri hazırlama, pişirme ve saklama/depolama uygulamaları
15 Osmanlıdan günümüze özel gün yemekleri ve gelenekler
16 final

Osmanlı Mutfağı Anadolu Üniversitesi yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Türkçe



Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 4 56
Toplam İş Yükü (saat) 114

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 2 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 3 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 4 4 4 4 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek