GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGP2032010272 SÜT TEKNOLOJİSİ - I Ders 2 3 5.00

Önlisans


Türkçe


Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.



1 Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilme
2 Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilme
3 Süt ve ürünlerine özgü analizleri uygulayabilecek duruma gelebilme
4 Süt ve ürünlerinde oluşabilecek kusurların nedenlerini açıklayabilme ve gerekli önemleri alabilme
5 Süt teknolojisinde kullanılan alet, ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenebilme
6
7


Yok


Yok


Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, sütün temizlenmesi, sütün yağının ayrıştırılması ve homojenizasyonunu sağlama. Pastörize içme sütü ve sterilize içme sütü. Süt tozu üretimi ve peynir altı suyu üretimi. Beyaz peynir ve kaşar peynir üretimi. Lor peynir üretimi ve eritme peynir üretimi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler
2 Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü
3 Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu
4 Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu
5 Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi
6 Sterilize içme sütü teknolojisi
7 İçme sütlerinin depolanması
8 Ara sınav
9 Koyulaştırılmış süt üretimi
10 Süt tozu üretimi
11 Peynir altı suyu üretimi Kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması
12 Beyaz peynir üretimi
13 Kaşar peyniri üretimi
14 Lor peyniri üretimi
15 Eritme peyniri üretimi
16 Dönem sonu sınavı

1. Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). 2. Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990).



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 4 56
Uygulama/Pratik 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 8 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 152

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
[OC] 2 1 1 1 1 1 5 1 1 5 1 5 1 1 1 5
[OC] 3 5 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
[OC] 4 1 5 5 1 1 1 1 1 1 1 1 4 4 4 4
[OC] 5 1 1 4 1 3 4 1 1 4 4 3 4 4 4 4
[OC] 6
[OC] 7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek