GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
UGP2012010272 MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ - I Ders 2 3 5.00

Önlisans


Türkçe


Öğrencilere, • Meyve ve sebzelerin yapısı ve bileşeni hakkında temel bilgiler vermek • Ön işlemler hakkında temel bilgiler vermek • Meyve ve sebze işleme teknolojileri hakkında temel bilgiler vermek


Yrd.Doç.Dr.Bekir Gökçen MAZI


1 Meyve ve sebzelerin içeriği, yapısı ve işleme teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur
2 Meyve ve sebze işlemede kullanılan endüstriyel makineler hakkında temel bilgiye sahib olur
3 Meyve ve sebze işlemede kullanılan ön işlemler hakkında temel bilgiye sahib olur


Yok


Yok


• Meyve ve sebzelerin yapısı ve bileşimi • Bozulma nedenlerinin sınıflandırılması • Hammaddenin temizlenmesi, sınıflandırılması ve ayıklanması • Boyut küçültme ve boyut küçültme ekipmanları • Soğukta muhafaza, dondurma ve kurutma teknolojileri


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tanışma, dersin tanıtımı, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma
2 Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısı
3 Bulaşı kaynakları ve gıda bozulmaları
4 Hammaddenin temizlenmesi
5 Sınıflandırma ve ayırma işlemleri
6 Hammaddenin soyulması ve bu işlemde kullanılan makineler
7 Boyut küçültme işlemleri, gıdalarda boyut küçültme ekipmanları
8 Ara Sınav
9 Soğukta muhafaza
10 Konserve üretim teknolojisi
11 Salça üretim teknolojisi
12 Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi
13 Meyve ve sebzelerin dondurulması
14 Kurutma
15 Meyve Sebze Atıklarının Değerlendirilmesi
16 Final Sınavı

1. Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:28 Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Laboratuvar 7 2 14
Tartışma 14 1 14
Soru-Yanıt 14 1 14
Deney 7 2 14
Gözlem 7 2 14
Beyin Fırtınası 7 1 7
Rapor Hazırlama 2 4 8
Rapor Sunma 2 1 2
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 6 6
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 159

[PC] 1 [PC] 2 [PC] 3 [PC] 4 [PC] 5 [PC] 6 [PC] 7 [PC] 8 [PC] 9 [PC] 10 [PC] 11 [PC] 12 [PC] 13 [PC] 14 [PC] 15
[OC] 1 1 5 2 1 1 2 2 2 2 5 5 5 3 2 1
[OC] 2 2 2 1 2 2 5 5 2 2 2 5 5 2 1 2
[OC] 3 2 2 2 5 5 2 5 2 2 2 2 2 2 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek